Poezija kao traganje Adrijana Vuksanovića

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 22. lipnja 2021. - 12:53
Autor: 

Pjesnička zbirka "Dvije trećine", autora Adrijana Vuksanovića, predstavljena je sinoć u domu kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi. 

Ispred nakladnika izdanja, nazočnima se obratio Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore: „Hrvatskom nacionalnom vijeću je posebna čast što je Adrijan Vuksanović član Vijeća i što u predstavljanju hrvatske zajednice, bez zazora kada je istina u pitanju, brani dostojanstvo naše zajednice, ali isto tako brani temeljne vrjednote kršćanskog života, jer čovjeka smješta u centar zbivanja.“ 

O pjesništvu Adrijana Vuksanovića govorio je pjesnik i direktor Radio Tivta Dragan Popadić, koji je kazao da je u poeziji najteže pronaći svoj originalan i prepoznatljiv stil, a Adrijanu Vuksanoviću je to uspjelo. „Te stihove bih ja definisao kao  misaono erotske i misaono religiozne. Ovo nisu stihovi koji se lako čitaju; treba vam intelektualni napor i solidno obrazovanje, ali prije svega, treba vam čisto srce i otvoreni um. Naslov zbirke svako može tumačiti na svoj način, samo pjesnik zna pravo značenje. Mene je asociralo na sumerskog junaka Gilgameša; dvije trećine Bog, jedna trećina čovjek. Osvit je civilizacije, a mi dobijamo nevjerovatno djelo koje govori o vječnim čovjekovim  pitanjima. Ta pitanja mučila su Gilgameša, muče i druge kroz vjekove, a evo vidim muče i Adrijana Vuksanovića iz Tivta“, kaže Popadić, ističući da je završna poruka pjesničke zbirke sadržana u riječima njegove bake „Bit će sve dobro“. 

„Zbirka pjesama Adrijana Vuksanovića svojevrsni je duhovni dnevnik, duhovna epopeja smionog i nimalo laganog puta. Autor je tehničke struke, a u svojim zapisima progovara iz preobilnog napajanja kršćanskom literaturom i duhovnog molitvenog iskustva. Ovom zbirkom iskreno i otvoreno progovara o životu punom stranputica, ali i prostoru za duhovni rast. Ako je Adrijan svoje zapise u zbirci slagao kronološki čini se da je njegova misao postupno sazrijevala,i ovim pjesmama recipijentima, čitateljima u najdubljoj biti, bogotražiteljima daje naslutiti kojim putem da idu“, kazao je o pjesničkom stvaralaštvu Vuksanovića  dr. don Dejan Turza. On je istakao da je Vuksanović svoje pjesme pisao od 25. do 38. godine.

Dr. Vladimir Lončarević, teolog i književni povjesničar u svom izlaganju kazao je da se Vuksanović u svojim pjesmama dominantno dotiče temeljnih ljudskih i božjih stvaralačkih značajki, misaonost i ljubavi. „Adrijanova poezija ne pripada korpusu lake književnosti. To nije lirika za laku noć. To je „poezija teških boja“, da parafraziram jednog hrvatskog rokera. No, s druge strane mjestimice je i nadrealistična, kao u stihu „Hodaš glavom, letiš nogama“. To je poezija jasnoće, načela i svrhe stvari i života“, naglasio je Lončarević. 

Nazočne je pozdravio i sam autor pjesničke zbirke, Adrijan Vuksanović, koji je izrazio zahvalnost svima na dolasku, kao i sinoćnjim izlagačima, koje je na osebujan način predstavio, što je izazvalo simpatije zainteresirane publike. Vuksanović je između ostalog kazao: "Sa svojim pjesmama ja malo što imam. Možda netko od vas više ima nego ja. Kad pjesme napišete onda one pripadaju svakom. Hvala govornicima koji su lijepo govorili. Pomalo sam se neugodno osjećao. Prošlo je 54 minuta, a nitko me nije napao. Ipak sam se ja navikao na ambijent polemike. Puno mi je lakše kad me napadnu, jer onda znam što ću. Branit ću se. Kad me hvale, onda samo mogu reći hvala. Poezija je tu, i vaša i moja, u njoj participiraju svi koji se pronalaze u njoj. Ova je večer koja treba da bude lišena svake forme. Treba predstaviti svoju dušu. Poezija i jeste neka vrsta posebne izloženosti. Ali, profesija kojom se bavim me je navikla na to. Na jednu potpunu izloženost.“ 

Sinoćnjem predstavljanju zbirke poezije nazočili su brojni predstavnici diplomatskog kora, kao i političkog i društvenog života: veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević; veleposlanik Republike Kosova Ylber Hysa; veleposlanik Republike Hrvatske u Albaniji Zlatko Kramarić; zastupnik u Skupštini Crne Gore Genci Nimanbegu; zastupnik Liberalne partije u Skupštini Crne Gore Andrija Popović; član Bošnjačkog nacionalnog vijeća i prof. bosanskog jezika Suljo Mustafić; predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj Marija Mihaliček; prvi tajnik u Veleposlanstvu RH u Podgorici Tomislav Pavković, glavna i odgovorna urednica Hrvatskog glasnika Tijana Petrović, direktor Centra za kulturu Tivat Neven Staničić, proslavljeni vaterpolista Mirko Vičević, kao i svećenici Kotorske biskupije. 

Poetsku večer  uzveličali su Doris Deković na klaviru i Igor Petković, koji je svirao trubu.