Peti broj časopisa Boka kotorska – Glasilo Hrvata Boke kotorske

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 27. siječnja 2023. - 10:01
Autor: 

“Danas na najavu svečanosti sv. Tripuna i „Pohvala“ – Loda od strane Malog admirala Bokeljske mornarice sa trijema Katedrale sv. Tripuna u Kotoru, izašao je iz tiska peti broj našeg časopisa Boka kotorska – Glasilo Hrvata Boke kotorske, koji je napisan za sve ljubitelje i baštinike naše kulturne baštine. I u ovom broju ima mnogo različitih tema počevši od Veličanstvenog obilježavanja dana Hrvatskog naroda u Crnoj Gori, upisu na reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a Svečanosti svetog Tripuna i kola sv. Tripuna, kao tradicija Hrvata iz Boke kotorske koji žive u Republici Hrvatskoj, Multinacionalnoj nominaciji lipicanera na  UNESCO – vom popisu, zatim o Bokeljskoj noći koja je nastala po uzoru na venecijansku Festu del Redentore, o Malom Tripundanu i Tripundanu u Adelfiji, o Kvizu znanja, Festivalu Glas Boke, Božićnom koncertu, mostu Pelješac itd. Fantastičan uspijeh postigla je Hrvatska nogometna reprezentacija u svom šestom nastupu na svjetskom prvenstvu i po treći put je osvojila medalju, drugu broncu. Prije ove osvojene bronce, Vatreni su bili drugi 2018 u Rusiji i treći 1998. god. u Francuskoj. Časopis izdaju NU“Boka kotorska“ i NU“Lingua“ iz Kotora”.

U prilogu je jedan od tekstova iz časopisa.

50 GODINA PODRUŽNICE BOKELJSKE MORNARICE U TIVTU

IZLOŽBA KOJA SAMU SEBE DEMANTIRA

U Muzeju  i galeriji Tivat 20.studenog 2022. god. otvorena je izložba fotografija „50 godina podružnice Bokeljske mornarice u Tivtu“. Predsjednik Bokeljske mornarice, Podružnice Tivat, Marjan Ribica se na otvaranju izložbe osvrnuo na  svoje prethodnike, a posebno na Božidara Dara Petkovića, prvog predsjednika Podružnice u Tivtu i izrazio je zahvalnost  svojim prethodnicima: Tripu Pinjatiću, Borisu Frančeskoviću, Jerolimu Matkoviću i  Ivici Božinoviću. Osvrnuvši  se na ulogu predsjednika Podružnice istakao je da: „ ta čast pripada Lastovljanima, jer su Lastovljani dali najveći doprinos u očuvanju  i tradiciji Bokeljske mornarice“. Autor izložbe, gospodin Neven Staničić je na otvaranju izložbe rekao da je ovo prigoda da se susretnemo s ljudima koji su njegovali i stvarali tradiciju. U kasnijem intervjuu za radio Dux između ostaloga je rekao da je ova obljetnica diskutabilna jer povijesno nije točno da je tradicija stara samo 50 god. što je vidljivo na slikama. Možemo sa sa njime složiti jer priložene slike sa izložbe najbolje demantiraju tu obljetnicu.

Na jednoj od slika sa izložbe vidimo Lastovljane u odorama Bokeljske mornarice na proslavi sv. Tripuna u Kotoru 3.02.1866. god. tj sedam godina poslije obnavljanja rada Mornarice. Kao što je poznato nakon ukidanja njenog rada od strane Austrije njen rad je obnovljen 1859. god. zalaganjem kotorskog biskupa Marka Kalođere i bokeljskog rodoljuba kapetana Pava Kamenarovića, pod imenom Plemenito tijelo Bokeljske mornarice. Lastovljani se vide i na slici ispred Admiralata u Kotoru 3.02.1935.god., a mornari BM iz Lepetana 1930. god. , kao i mornari i oficiri iz Tivta 5.02.1905.i 1937. god. Ovo je vjerovatno samo dio pronađenih slika sa proslave sv. Tripuna u Kotoru.

Ova 50 obljetnica jedino je prigoda da se obilježi na neki način osamostaljivanje odreda iz Tivta i Lastve od matice u Kotoru. Naime kod osnutka Bokeljske mornarice Kotor u bivšoj SFRJ 1964. god. u Rješenju iz Beograda je pisalo: „Sedište Udruženja je u Kotoru, a delatnost Udruženja se prostire na celu teritoriju SFRJ“. Po tom Rješenju su se i osnovale podružnice u Tivtu 1972. god., zatim Herceg-Novom i po gradovima Hrvatske i u Beogradu. Kod registracije Bokeljske mornarice Kotor u veljači 2000.god. od strane pet fizičkih lica nigdje se nije pomenulo da su u sastavu BM Kotor i podružnice Tivat i Herceg Novi. Ni kod izmjene Statuta 2016. god., kojom Bokeljska mornarica 809 - Podružnica Kotor postaje matična organizacija sa podružnicama Tivat, Herceg Novi i Beograd.nije izvršena, shodno odlukama, transformacija Podružnice Kotor. Na pravnicima je da procijene da li su podružnice Kotor, Tivat i Herceg- Novi podružnice u pravnom smislu ili tri potpuno nezavistne nevladine udruge. Da li će tako i ostati sve do uređenje međusobnih prava i obaveza ovih nevladinih udruga poštujući njihovu autonomiju, ostaje da se vidi. Stoga ova obljetnica asocira na obilježavanje osamostaljenja podružnice Bokeljske mornarice Tivat od matice u Kotoru i obilježavanje običaja „plesa po trgovima i rivi“, a ne igra kola u čast sv.Tripuna što je tradicija duga dvanaest stoljeća.

Tekst: Marija Saulačić