Pašticada u subotu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 24. veljače 2017. - 9:09
Autor: 

Tradicionalna prčanjska Pašticada bit će održana u subotu,  25. 2., s početkom u 19 sati, u Domu slobode. Ova se manifestaciji  održava više od šest decenija. Sigurno će se i ovoga  puta za "Pašticadu"  tražiti  karta više, a u programu će sudjelovati bend Saše Fržovića i komičar Dragan Sklender Pele, koji već više od dvije decenije nastupa na ovoj fešti. Organizatori su NVO Bope i MZ Prčanj.

 

Ne zna se točan datum početka, ali se zna  da su pomorski kapetani u prošlosti ovaj običaj donijeli iz Venecije, koja je bila centar karnevalskih svečanosti. Nekada su nakon spaljivanja karnevala na prčanjskom mulu, svečanu večeru uz paštu i njoke mještani pripremali jedan kod drugoga, po kućama ili konobama, a u novije doba to je preraslo u zajedničku zabavu u Domu slobode. Jedan od kurioziteta je svakako da svečanoj večeri „Pašticadi“ prisustvuju samo muške glave bez prisustva žena.

Stari običaj su obnovili članovi KUD „Napredak“ 1975. godine, koji se nastavio do današnjih dana s jednom pauzom ratne 1991.god.