Otvoreno pismo Božidara Proročića Mariji Vučinović

Time to read
3 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 12. listopada 2020. - 9:16
Autor: 

U cijelosti vam prenosimo otvoreno pismo književnika i publiciste Božidara Proročića predsjednici Hrvatske reformske stranke Mariji Vučinović.

“Kao neko ko duže od jedne decenije podržava prava autohotnih Hrvata u Crnoj Gori a posebno u Boki kao koautor panorame savremenog hrvatskog pjesništva sa (dr: Željkom Lovrenčić ,,Razlog za pjesmu”) kao organizator susreta u slavu Tina Ujevića i kao neko ko je kroz istoriju pratio doprinos Hrvata u Crnoj Gori. Kao neko ko sa punim pravom podržava da hrvatski zajednica to jest njena vaša djeca u Crnoj Gori kroz sistem prosvjete uče svoj maternji Hrvatski jezik.  A Hrvati su dali toliko toga u Crnoj Gori od prepiski Mažuranića sa Njegošem, Valtazara Bogišića pravnika, Tina Ujevića koji je ovdje boravio do Josipa Sladea arhitekte, Vlaha Bukovca, slikara i neprevaziđenog Ivana Meštrovića vajara i još mnoštvo drugih za koje bi mi bilo potrebno prostora i vremena da ih sve pomenem. Imam puno pravo da vam se obratim iako nisam Hrvat ali zbog uloge istorijskog značaja i svega onog dobrog što su Hrvati dali Crnoj Gori kao i njenom multietničkom skladu i toleranciji.

Uvažena gospođo Vučinović vi ste glavni akter i protagonist posljednjih političkih izbora kada ste vi vašim ličnim a ne političkim intresima najviše doprinijeli tome da Hrvatska zajednica u Crnoj Gori nema svog poslanika u parlamentu. Iako ste godinama bili u HGI i na čelu HGI 15 godina a od 2012 ste bili ministar bez portfelja ili jezikom naroda rečeno ministar za ,,ukras.” Tada ste uživali sve privilegije ovog društva ništa vam nije smetalo od putovanja, službenih kola, dnevnica do svih privilegija koje su vam po tom osnovu pripadale, no očigledno je da za vaše megalomanske apetite to nije bilo dovoljno željeli ste još više i još samo za vas po cijenu da nestanete sa političke scene (što ste i uspjeli sa vašim HRS-om razbivši jedinstvo jednog dijela Hrvata). U pomenutom intervju kažete da ćete učiniti sve da budete vidljivi. Pa vi ste uvažena gospođo Vučinović uradili sve da posle ovih izbora budete NEVIDLJIVI.

Đe ste bili sve ove godine sada ste se sjetili da autohotne Hrvate treba obilaziti i van Boke. Niste mogli oprostiti Adrijanu Vuksanoviću što je imao punu podršku kako HGI tako i Hrvatske države. Biloška ali kulturološka izvornost Hrvata u Boki i širom Crne Gore je dovedena u pitanje vašim megalomanskim željama i par pojedinaca isfrustriranih u vašim redovima koji smataraju da su ,,Bogom dani za sve.” O vašem političkom ugledu nečemo govoriti o njemu dovoljno govori broj onih koji je bio sa vama i uz vas u suštini oni najbolje govore sami o sebi. Sa vašom sezonskom-kombi strankom ste umjesto demokratije donijeli nove obmane nikave nove ideje ili borbu za bolji ili što bi vi rekli vidljivi položaj u društvu. Da li ste se ikada zapitali da ste vi 15 godina bili na čelu HGI i da ste prije svega za Hrvate bili neprimjetni. Zapitajte sebe zašto? Zašto vas lično Hrvati ne prepoznaju i ne doživljavaju kao ozbiljnog ni političkog ni društvenog činioca?

Vaš famozni pilot Radovan Marić je ovog puta napravio svojevrsnu kamikazu nije je priredio samo sebi već i čitavoj Hrvatskoj zajednici i Hrvatskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori. Moguće je da nije dobro razumio hrvatski jezik koji čini jedan od stubova vašeg kulturnog identiteta, no gospodin Marić se nije prepoznao u nekadašnjoj Pozitivnoj čiji je bio član ,,dosjetio se da je Hrvat” pa će lakše ostvariti svoje lične intrese i ambicije. No vaš put je put gubitnika u Crnoj Gori. Siguran sa daće nakon ovog vašeg rušilačkog poteza mnogi Hrvati vam okrenuti leđa kako oni tako i akademska zajednica u Hrvatskoj. Možda ste gospođo Vučinović očekivali lovorov vijenac. No to se nije desilo ne makar ovaj put, jer će vas vaši Hrvati ali i svi drugi doživljavati kao političkog oponenta intresima Hrvatskog naroda i Hrvatskog nacionalnog vijeća. Kada već dajete intervjue vi ste dama dajte ih sa malo više stila. Čuvajte se i vašeg pilota ,,priučenog političara” željnog i gladnog vlasti.  Ovaj put kamikaza može pogoditi vas pa da i sa te pozcicje završite u moralnoj kaljuzi iz koje više nikada nećete ustati. I vaša matica Hrvatska tačno zna ko su oni koji se zaista bore za prava Hrvatske zajednic u Crnoj Gori a ko ,,ukrasni ministri” vaše želje za dobro Hrvatske zajednice nepostoje vječiti su samo vaši intresi koje makar ovaj put vam neće biti ispunjeni. Hrvati će i u narednom periodu i bez vas (koji ste samo smetnja) njegovati svoj jezik svoju klulturu, čuvati svoj identitet i biti jedan od najljepših bisera Boke ali i Crne Gore jer to im sa punim pravom pripada”.

 

Božidar Proročić, književnik i publicist