Otvorena izložba ,,Nikola J. Zec – kapetan od mora”

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 03. srpnja 2021. - 11:59
Autor: 

U organizaciji JU Pomorski muzej Crne Gore večeras je otvorena izložba ,,Nikola J. Zec – kapetan od mora”. Izložba prati život Nikole J. Zeca kapetana duge plovidbe od Cetinja, gdje je rođen, preko Pomorskog tehnikuma u Kotoru do plovidba na riječkoj Jugoliniji i splitskoj Jadranskoj slobodnoj plovidbi. Obrađuje i plovidbe Velikim jezerima u sjevernoj Americi tj. period koji je proslavio kapetana Zeca kada postaje počasni građanin Čikaga i grada Iri u Pensilvaniji. Prisutne je najprije pozdravio direktor Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor Andro Radulović.

,, Pomorski muzej je započeo svoj rad u godinama kada je kapetan Zec započeo svoje putovanje po morima. Okupili smo se da se prisjetimo pomorstva naše bivše države u kojoj su pomorci iz Crne Gore ostavili trag, a na ovaj način dokazujemo da je taj trag neizbrisiv. Osnova ove izložbe i bogatog kataloga koji je prati, jeste donacija Pomorskom muzeju gospođe Asje Zec, u vidu predmeta i dokumentacije koji su vezani za život i rad njenog oca, kapetana Zeca. Želim da ovo bude podstrek i drugim porodicama pomoraca da svojim donacijama muzeju zauvijek sačuvaju sjećanje na svoje pretke koji su plovili morima, a Kotor, Boka i Crna Gora imaju ih veliki broj”- kazao je Radulović.

Kustos Ilija Mlinarević navodi da se putem ove izložbe može pratiti nagli razvoj trgovačke flote jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata.

,, Odajemo počast kapetanu Zecu o čijim uspjesima naročiti o najranijem otvaranju plovnog puta San Lorens i plovidbama na Velikim jezerima pisala je štampa SAD-a i Kanade. Ovu izložbu posvećujemo svim pomorcima iz druge polovine 20. vijeka, da im odamo priznanje za njihov rad, trud i doprinos u svim segmentima života. Ali i svim mladim pomorcima koji u svom pozivu trebaju da traže viši smisao i postanu reprezenti svoga kraja gdje god se malazili na kugli zemaljskoj, kakva je bio i kapetan Zec”, dodaje Mlinarević.

Kćerka kapetana Zeca Asja Zec ističe da je želja njenog oca bila da se njegovi predmeti poklone muzeju.

,,Mnogi ljudi koji su dolazili kod nas kući bili su oduševljeni predmetima i pričom koju oni pričaju. Kada je on zauvijek “odplovio”odlučila sam da ti predmeti ne ostanu unutar porodičnog kruga već da to i građanstvo može da vidi. Izložba se može sagledati transverzalno i sa tehničke i emotivne strane”, pojasnila je Zec.

Izložba ,,Nikola J. Zec – kapetan od mora” biće postavljena u galeriji Pomorskog muzeja do 15. avgusta. 

Autor: Radio Kotor