UDRUŽENJE POMORSKIH KAPETANA TRGOVAČKE MORNARICE CG OBILJEŽILO SVOJ DAN

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 19. prosinca 2012. - 14:02
Autor: 

Svečanim koktelom i okupljanjem članova u restoranu „Bastion" u Kotoru, Udruženje pomorskih kapetana trgovačke mornarice Crne Gore, obilježilo je danas blagadan Svetog Nikole po julijanskom kalendaru koji je inače, i dan tog Udruženja.
Baš kao i na brodu gdje nautičari ne mogu bez strojara i obrnuto, proslavi su prisustvovali i članovi Udruženja pomorskih strojara i inženjera Crne Gore i još jednom potvrdili simbolično pomorsko bratstvo što specifično veže ljude koji tuku svjetska mora i jedu kruh sa devet kora.

Medju okupljenima bili su i predstavnici Lučke kapetanije Kotor, direktor Lučke uprave Crne Gore Mladen Lučić, direktor Srednje pomorske škole prof. Veljko Botica, profesori Pomorskog fakulteta u Kotoru, predstavnici Luke Kotor i više pomorskih agencija. Na druženje su došli pomorci iz Kotora, Tivta, Herceg Novog, Budve, Bara i Podgorice, medju kojima i nekolicinja veterana- starih iskusnih morskih vukova poput kapetana Miodraga Koprivice, kapetana Slavka Ivanovića, kapetana Branka Djurovića i kapetana Vjeka Radimira koji za sobom imaju decenije navigacije i nevjerovatne dogodovštine po svjetskim morima.
„Poštovane kolege i prijatelji i ovim okupljanjem na dan našeg zaštitnika Svetog Nikole, pokazujemo da, iako godine brzo prolaze, mi opstajemo i da naše udruženje dobro fukcioniše. Povodom današnjeg praznika, vama ali prije svega kolegama koji su danas na brodu, želim svaku sreću i da se svi oni zdravi i sretno vrate svojim porodicama."-kazao je, pozdravljajući okupljene, predstavnik uprave Udruženja pomorskih kapetana trgovačke mornarice Crne Gore, kapetan duge plovidbe, mr. Mario Pilastro. On je podvukao dobru suradnju tog Udruženja koje okuplja preko 140 kapetana duge plovidbe, sa Udruženjem pomorskih strojara i inženjera, a sve u cilju unapređenja i razvoja našeg pomorstva, uticaja na sistem školovanja i sticanja pomorskih zvanja, te održavanja pomorskih tradicija Boke i Crne Gore.
Zanimljivo je da, iako su ove godine svjetskim morima zaplovila dva njihova nova broda koja zapovjedaju članovi Udruženja pomorskih kapetana trgovačke mornarice Crne Gore, današnjoj proslavi nije prisustvovao niko iz menadžmenta pomorske kompanije "Crnogorska plovidba" Kotor. Izostao je makar i kurtoazni pozdravni telegram novog ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovia koji je tako u ovom smislu nastavio negativnu tradiciju svog prethodnika dr Andrije Lompara.
Siniša Luković