Otvorena izložba „Kroz korizmu do Uskrsa“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 12. travnja 2023. - 19:12
Autor: 

Hrvatsko kulturno društvo „Tomislav“ otvorilo je izložbu „Kroz korizmu do Uskrsa“ 11. travnja 2023. u prelijepom ambijentu ispred crkve Gospe od Snijega u Škaljarima. Prisutnima se obratila Ljiljana Velić, aktivna članica udruge.

Tradicija je značajan dio naše kulture jer obuhvata naše običaje, znanja i vještine. Projektom „KOTORSKE USKRSNE RADIONICE“ podržanim od strane Središnjeg  državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske izdvojeni su pučki vjerski običaji vezani za proslvu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Uz redovne korizmene pobožnosti 2. travnja  na Cvjetnici nosile su se ispletene palme masline, tradicijske vještine gotovo zaboravljene, te  s velikim zadovoljstvom obnovljene na našoj radionici. Mladi su veoma uspjelo naučili kako farbati jaja na tradicionalan način u ljuspice luka i razne travke te je većina jaja podjeljena djeci nakon Uskrsne mise  u crkvi Gospe od Snijega u Škaljarima.

Zahvaljujći strpljivom  radu članica kreativne radionice izloženi su kukičani zečići, jaja, pilići, pačići... skladno aranžirani u korpice ili vjenčiće uz isključivu uporabu prirodnih materijala.

Izložbi su prisustvovali gospodin Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori i gospodin Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative.

Zahvaljujemo svim članovima naše udruge te svim mještanima koji su na bilo koji način doprinjeli da radionice i izložba uspiju.

Posebno zahvaljujemo don Antu Dragobratoviću koji je dozvolio da se izložba postavi u prostoru ispred crkve Gospe od Snijega u Škaljarima.

 

Zrinka Velić, predsjednica