Otvorena izložba „Igračka u srcu“ u Donjoj Lastvi

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 28. rujna 2019. - 12:32
Autor: 

Multimedijalnu izložba likovnih, fotografskih, video i literarnih pobjedničkih radova djece i mladih iz hrvatskih zajednica u svijetu te radova škola iz Hrvatske „Igračka u srcu“ otvorena je sinoć u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Hrvatske matice iseljenike.

Nazočnima se obratila Lada Kanajet Šimić, koja je predstavila projekt, a predsjednik HNV-a Zvonimir Deković uputio je pohvale učenicima hrvatske nastave u Crnoj Gori.

Nakon otvorenja izložbe, za učenike Hrvatske nastave u Crnoj Gori organizirana je radionica izrade igračke s motivima hrvatske tradicijske baštine.

„Igračka u srcu" inspirirana  hrvatskom  tradicijskom  kulturno-multimedijalni    je    program međunarodne kulturne suradnje koju provode Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska škola Boston (SAD) i Zaklada hrvatskih studija Sydney (Australija) s hrvatskim školama, katoličkim misijama, društvima udrugama  te drugim  relevantnim  institucijama  izvan  Republike  Hrvatske  s  ciljem  poticanja  i  razvoja kreativnosti djece i mladih uz učenje i promociju hrvatske tradicijske kulture, njegovanja hrvatskoga jezika, međusobnog povezivanja i umrežavanja te povezivanja s domovinom Hrvatskom. U natječaju koji se kroz četiri kategorije -likovnoj, literarnoj, multimediji i fotografiji - provodio od ožujka do rujna 2018. sudjelovalo je više od dvije stotine djece i četrdesetak mentora iz Australije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, SAD-a, Srbije, Švedske i Njemačke. Rad  pod  nazivom Đir po Hrvatskoj Hrvatske  nastave u  Crnoj  Gori osvojio  je  prvo mjesto  u  kategoriji likovnih skupnih radova te je, zajedno s ostalim prvonagrađenim radovima svih četiriju kategorija, predstavljena multimedijalnoj izložbi u prosincu 2018. u prostoru Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu.