Općina Tivat stekla certifikat povoljnog poslovnog okruženja

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 29. siječnja 2021. - 12:20
Autor: 

„Opština Tivat stekla je status lokalne samouprave sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi. Regionalni savjet mreže gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (eng. Business Friendly Municipality South East Europe - BCF SEE), donio je ovu odluku na osnovu izvještaja verifikacione komisije, koja je utvrdila da Opština Tivat ispunjava kriterijume Programa certifikacije gradova, sa ostvarenih 83,33 od maksimalnih 100 procentnih poena“ – stoji u priopćenju.

Odlukom Regionalnog savjeta BFC SEE Općina Tivat stiče pravo korištenja naziva „Povoljno poslovno okruženje – Business Friendly Municipality“, a period važenja certifikata je tri godine.

Ovaj certifikat pokazatelj je efikasne lokalne administracije i garant da će poduzetnicima i investitorima biti pružene usluge i informacije, na način koji olakšava poslovanje.

„Opština Tivat će predano raditi na stvaranju što kvalitetnijeg poslovnog ambijenta, dobrih uslova za ulaganje i poslovanje, kako bi direktno uticali na broj preduzeća koja svoju poslovnu viziju ostvaruju u Tivtu, na povećanje broja zaposlenih i na posljetku, na što kvalitetniji život građana““, istakao je ovim povodom predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović.

Certifikatom za povoljno poslovno okruženje može se pohvaliti 58 gradova i općina  iz regije i četiri općine iz Crne Gore: Danilovgrad, Bijelo Polje, Žabljak i Tivat.

Regionalna BFC SEE mreža okuplja više od 20 institucija i organizacija, uključujući resorna ministarstva, privredne komore, udruženja općina... Ona predstavlja platformu za poboljšanje konkurentnosti u zemljama Jugoistočne Europe kroz prijenos znanja, razmjenu najboljih praksi i osmišljavanje i sprovođenje reformi u javnoj upravi. Mreža je osnovana 2012. od strane partnerskih institucija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije, uz podršku njemačke i švicarske vlade. Crna Gora je postala članica 2016.