Općina Tivat i NVO „Naša akcija“ zajedno u projektu „YOUth Drive“

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 26. listopada 2020. - 14:51
Autor: 

Predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović i izvršna direktorica NVO „Naša akcija“ Patricia Pobrić, potpisali su danas Sporazum o suradnji na projektu prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, „YOUth Drive“ (punog naziva eng. „YOUth Drive - Program for raising awareness on proper waste management and empowering legislators for taking action“). U pitanju je projekt koji brojnim aktivnostima spaja Boku kotorsku i Županiju Zapadno - hercegovačku, s ciljem zaštite životnog okoliša kroz poboljšano upravljanje otpadom i dosljednu primjenu principa energetske efikasnosti.

Projekt, koji je podržala Europska komisija, vrijedan je 279.200,48€ i obuhvatit će 7 zajednica/općina: Ljubuški, Grude, Posušje, Široki Brijeg, Herceg Novi, Tivat i Kotor. Projekt će trajati od 15. 11.2020. do 15. 5. 2021. godine.

„Imajući u vidu da smo turistička destinacija, pitanja zaštite životne sredine i tretmana različitih vrsta otpada, od ključnog su značaja, a ovakvi projekti podržani od strane Evropske Unije su nam prijeko potrebni“, istakao je predsjednik Općine Tivat.

„Voditeljica projekta, Patricia Pobrić napomenula je, da je cilj projekta ojačati sposobnosti za primjenu standarda zaštite životne sredine i energetske efikasnosti na lokalnom nivou, te da se „opštinama koje su uključene u projekat nudi jedinstvena prilika rješavanja ovog pitanja“. Projektom su definisana dva seta aktivnosti: aktivnosti koje se tiču samog procesa upravljanja otpadom i aktivnosti koje su usmjerene na mlade i javnost. Kada je u pitanju proces upravljanja otpadom biće sprovedene analize stanja u vezi tretmana otpada, zagađenosti vodotokova i karakteristika ilegalnih deponija, analiza postojećih regulativa za upravljanje otpadom, planske i strateške dokumentacije, postojeće infrastrukture, izrada preporuka na regionalnom i lokalnom nivou. Aktivnosti sa mladima i javnošću podrazumijevaće izradu informativnog materijala za učenike, izradu digitalne platforme, edukativne info-sesije u školama, promo kampanju na društvenim mrežama, višednevne edukativne događaje. Učešćem u ovom projektu Opština Tivat dobiće: konkretnu analizu i preporuke iz predmetnih oblasti, učešće u nizu aktivnosti koji za cilj imaju podizanja svijesti o važnosti zaštite životne sredine i primjene principa energetske efikasnosti, priliku da učenici osnovnih i srednjih škola učestvuju u brojnim edukativnim događajima. Opštini će biti poklonjene kante za elektronički otpad, kontejner, a procijenjena vrijednost pomenutog je oko 14.000€“ – stoji u priopćenju.

 

Foto: Općina Tivat