Omaž zaslužnima

Time to read
3 minutes
Read so far

Petak, 11. rujna 2020. - 10:26

"Večeras 11.09.2020.god. u 20 h, će u sklopu XIX Međunarodnog festivala klapa u Perastu, a u okviru prve večeri na pjaci Sv. Nikole u Perastu, biti održano revijalno veče-Klapska baština: OMAŽ ZASLUŽNIMA.

Tom prigodom će klapa ”Karampana”-Kotor i Mandolinski orkestar “Nocturno” ili “Škuribanda” uz druge sastave obilježiti 10 god. od smrti  prof. Nikole Gregovića.

Prof. Nikola Gregović, Kotoranin, dugo je godina bio jedan od najaktivnijih muzičara u Kotoru pa je to prilika da se prisjetimo  njegova rada u našoj sredini.Bio je omiljen među Kotoranima, a isto tako i ljubiteljima dobre pjesme širom Boke Kotorske. Sa njim me veže 30 god. druženja u šest kotorskih  muzičkih društava.

1.Preko 30 god. sa kraćim prekidima je vodio hor KUD-a „Nikola Đurković“-Kotor u kojem su generacije Kotoranki i Kotorana pjevale.Brojni su bili nastupi i koncerti hora u Kotoru, Boki i diljem Crne Gore.Posebno je ostalo u sjećanje tadašnjim članovima društva gostovanje u Italiji u mjestu Cisternino blizu Barija.Tada je sa nama nastupala i klapa“Bisernice Boke“ iz Kotora. Na gostovanju u Sloveniji u mjestu Frankolovo kod Celja, i nastup u Celju na trgu sa folklorom i u studiju RTV Celje, ostalo je svim članovima u posebnom sjećanju.Planirao je obilježiti 65 god. rada društva, ali nažalost nije tu obavezu uspio izvršiti.

2.Nastupao je i kao voditelj mandolinskog sastava na koncertima CPZ“sv.Tripun-Kotor, prigodom Božića i drugih svećanosti.Prilikom proslave 70 god.rada zbora na prigodnom koncertu uzeo je učešća u dirigiranju zborom sv.Tripuna.

3. Kod obnavljanja hora SPD“Jedinstvo”iz Kotora kao dirigent hora okupio je mnoge Kotorane uz pravoslavce i katolike koji znaju pjevati, pa tako i mene.Rado se odazvao pozivu i u hor pozvao pjevače obje konfesije što je bila dugogodišnja tradicija u Kotoru.

4.Osnovao je zajedno sa najstarijim članovima klapu“Karampana“-Kotor 1980 god., koju je vodio do svoje smrti 2010 god.U sklopu klape je osnovao i tamburaški orkestar “Nocturno“-Kotor. Već 1982. godine klapa je snimila LP ploču i audio kasetu, a 20 godina postojanja obilježen je video snimkom koju je uradila RTVCG.Pod njegovim vođstvom klapa se sedam puta takmičila na uglednom Festivalu klapa u Omišu, od kojih dva puta u finalu.Klapa je snimala emisije za nekoliko televizijskih centara i nastupala u više gradova bivše Jugoslavije.Učestvovala je i na Festivalu klapa u Perastu. Osim po gradovima bivše nam zemlje, nastupala je u Mađarskoj i Austriji.Posebno je bilo lijepo u Szegedinu u Mađarskoj kada smo pjevali u krasnoj, baroknoj dvorani Sabora, prigodom bratimljenja Kotora i Szegedina.Čast nam je bila pjevati sa klapom u Grazu-Austrija, centru europske kulure te godine, evocirajući sjećanje na sve poginule pomorce našeg primorja, kao i nastup u Frankolovu i Celju u Sloveniji sa nastupom na  RTV Celje.Godine 2020 prof.Nikola Gregović je sa klapom pripremio koncert povodom 30 god.rada klape, ali nas je nažalost malo prije koncerta zauvijek napustio.Na probe koje su bile zakazane prije nastupa nažalost nije došao jer nas je tada zauvijek napustio.Koncert je ipak održan zajedno sa mandolinskim sastavom , ali kao omaž našem voditelju Nikoli, u sklopu Međunarodnog festival klapa u Perastu.

5.Aktivno je učestvovao sa svojim mandolinskim sastavom “Nocturno” iz Kotora kao pratnja u brojnim nastupima klape “Bokeljski mornari”-Kotor.

6.Dugo godina je vodio i Gradsku muziku Kotor na brojnim nastupima i koncertima i tu je svima ostao u lijepom sjećanju.Nijedna fešta nije mogla proći bez našeg Nikole.

Cijeli život je živio za muziku i sa muzikom i otišao na najljepši način slušajući muziku i to ne bilo koju, nego klavirski koncert svoje mlade unuke Vladane Perović, dobitnice velikog broja prvih i specijalnih nagrada na mnogim domaćim i internacionalnim takmičenjima.Svirala je na pjaci sv.Tripuna sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Alexey-a Shjatskiy-a, u sklopu festival Kotor Art.Slušajući svoju unuku kako virtuozno svira na klaviru, divnu muziku Chopina i Korsakova, sigurno je uživio misleći kako je to bilo dok je svirala u Carnegie Hall-u u Njujorku, Sankt Petesburgu, Rimu i drugim svjetskim centrima. Vjerovatno je tada zaključio da svoju ljubav prema muzici ima ko iz najuže obitelji da nastavi i usnuo je sa osmjehom na licu.

Proveo sam sa njime u svih šest gore navedenih društava u proteklih 30 god. i najbolje znam za njegov entuzijazam za rad sa mladima, ali i sa starijima dok je uvježbavao hor, klapu ili orkestar.

Bio je direktor Muzičke škole u Nikšiću i profesor na Pedagoškoj akademiji, kao i prof. u Muzičkoj školi u Kotoru i naučio je svirati generacije učenika koji ga se sigurno sjećaju sa poštovanjem.Osnivao je i vodio razne tamburaške sastave, a osnivao i ženske klape.Rado je komponirao, a  štampao je i zbirku svojih pjesama.Jedna večer Festivala klapa u Perastu, je bila njemu posvećena i na njoj su izvedene njegove popularne bokeljske pjesme.

Iako u poodmaklim godinama zajedno sa njim otišli smo u Bijelo Polje na VII Internacionalni Festival tamburaških orkestara sa klapom”Karampana i orkestrom”Nocturno”.Uz poznate sastave država iz okruženja vodio je po prvi put i nas Kotorane i bio najstariji učesnik festivala.

Posebno valja podvući ljudske vrline prof.Nikole.Svi koji su ga poznavali saglasni su da se radilo o plemenitom i iskrenom čovjeku uvijek spremnom da pomogne.Svaki njegov nastup bio je pun optimizma, ponekad i treme, a imao je  tu sposobnost da privuče ljude.Upravo zato je uživao nepodijeljene simpatije kod svih koji su na bilo koji način sa njim stupili u kontakt.Za svoj rad dobio je razne nagrade i priznanja.Međutim prioritet mu nije bio novac ni razna odličja, već druženje sa ljudima uz muziku.Nije tjerao ni vrijeđao ljude, a ako bi se nekad i naljutio na nekog od nas, to je kratko trajalo, kao kada se otac naljuti na sina.

Uz poznate muzičke entuzijaste sa kojima se družio i to dirigenta i kompozitora Antuna Homena, muzičara i kompozitora Tripa Tomasa i prof.i kompozitora Vidu Matjan sigurno če prof N.Gregović ostati u trajnom sjećanju nas Kotorana".

NVO ”Boka kotorska”-Kotor

Sekretar Andro Saulačić