Održana press konferencija povodom otvaranja Festivala knjige u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 05. rujna 2022. - 18:44
Autor: 

Drugi Festival knjiga – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesK Kotor (FesKK) PAZI ŠTO ČITAŠ! održat će se u Kotoru od 6. do 8. 9., u organizaciji Kulturnog centra „Nikola Đurković“, a pod pokroviteljstvom Općine  Kotor. Festival se organizira po licenci izdavačke kuće HERAedu iz Beograda.

Na konferenciji za novinare su govorili:  Vladimir Bujišić, direktor Kulturnog centra "Nikola Đurković", Zorica Stablović Bulajić, vlasnica licence Festivala, Stanka Janković Pivljanin, urednica i Jasmina Bajo, koordinatorica FesK-a.

Bujišić je kazao da mu je izuzetno zadovoljstvo što je Kulturni centar organizator drugog izdanja Festivala i dodao da će sve aktivnosti u okviru programa Festivala biti održane  u Staklenoj galeriji.  „Nadamo se da će Festival postati tradicionalna manifestacija našeg grada” naveo je Bujišić.

Vlasnica licence Zorica Stablović Bulajić kazala je da je koncept ovog festival jedinstven, s obzirom na to da će se na jednom mjestu naći najvrjednija izabrana djela crnogorske nacionalne produkcije.

 „Naš cilj je da prezentujemo knjige koje poštuju istorijsku, naučnu i umjetničku istinu’’ kazala je Stablović Bulajić i podsjetila da nas očekuje šesnaest programa tijekom tri dana Festivala.

„Na Festivalu će se predstaviti brojni izdavači – biblioteke, muzeji, akademije nauka, a cilj nam je i da ima regionalni karakter’’ istakla je Stablović Bulajić. Ona je kazala i da je u okviru tri kategorije za nagrade kandidirano ukupno 25 naslova. Na kraju,  Stablović Bulajić je zahvalila Kulturnom centru što je prihvatio organizaciju ovog Festivala.

Urednica FesK-a Stanka Janković Pivljanin navodi da je Kotor izabran za mjesto održavanja Festivala, jer baštini najdužu tradiciju pisane riječi.

„Tokom trodnevnog programa publika će imati priliku da čuje nešto više o knjigama vezanim za glagoljičku, latiničnu i ćiriličnu pismenost’’ navela je Janković Pivljanin i dodala da će u prvi plan biti istaknuta nekomercijalna izdanja, koja šira čitalačka publika nije u prilici  vidjeti  često i koja se bave stručnom literaturom iz oblasti filozofije, sociologije, vizualnih scenskih umjetnosti, teorije i povijesti  književnosti  i ujedno je  podsjetila na to da se Festival održava pod sloganom Sinergija kulturnih vrijednosti.

Kordinatorica Festivala Jasmina Bajo dodala je da se na poziv organizatora odazvalo oko 40 izdavača iz Crne Gore.

,,Imaćemo priliku da vidimo izdanja iz produkcije najznačajnijih izdavača’’ kazala je Bajo i navela neke od izdavača čija će se izdanja naći na FesK-u, poput CANU, Nacionalna biblioteka “Đurđe Crnojević “, Narodni muzej Crne Gore, Državni arhiv Crne Gore, Univerzitet Crne Gore, biblioteke iz Berana, Budve, Podgorice i Nikšića, Matica srpska, Matica crnogorska, Ogranak Matice hrvatske u Boki Kotorskoj, Pomorski muzej Crne Gore, OJU ‘’Muzeji’’ Kotor.

Bajo je navela da će se na festivalu  naći oko300 naslova.

„Nismo izostavili ni najmlađe čitaoce, pa će sjutra ujutro u 12 i 30 časova biti predstavljene “Kotorske legendice”, a za najmlađe smo takođe pripremili i predstavljanje zbirke Festivala Refesticon iz Bijelog Polja na kojem su učestvovala i djeca iz Kotora” pojašnjava Bajo.

Ona je kazala i da se ove godine održavanje našeg festivala podudarilo sa Međunarodnim danom pismenosti, pa će tim povodom Gradska biblioteka i čitaonica Kotor započeti proslavu 70 godina postojanja okruglim stolom na temu pismenosti danas – elementarne, akademske i digitalne.

„Ovaj program je planiran u četvrtak 8. Septembra u 13 časova“, najavila je Bajo.

Podsjećamo, svečano otvaranje Festivala planirano je sutra u 20 sati u Staklenoj galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković”.