Održan II. Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina u Mađarskoj

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 26. rujna 2018. - 8:33
Autor: 

Tijekom tri dana mladi pripadnici hrvatskih manjina raspravljali su o problemima manjinskog obrazovanja na hrvatskom jeziku, a i upoznali su se s kulturnom i povijesnom baštinom tamošnje hrvatske zajednice   

U Koljnofu (Kópháza, Kohlenhof) u Mađarskoj, u neposrednoj blizini Šoprona, od 21. do 23. rujna održao se II. Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Hrvatske manjinske samouprave u Koljnofu. Tijekom tri dana mladi pripadnici hrvatskih manjina raspravljali su o problemima manjinskog obrazovanja na hrvatskom jeziku, a i upoznali su se s kulturnom i povijesnom baštinom tamošnje hrvatske zajednice. Forumu su prisustvovali mladi iz Austrije, Mađarske, Italije, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore, predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i vodstvo Hrvatske matice iseljenika na čelu s ravnateljem Mijom Marićem i predsjednikom Upravnog odbora Milanom Kovačem.

Sudionici koljnofskog Foruma, održanog na temu „Manjinsko obrazovanje na hrvatskom jeziku – iskustva mladih“, donijeli su slijedeće zaključke:

  1. Naglašavamo važnost kulturoloških sadržaja (folklora, terenske nastave i sl.) za jačanje jezičnih kompetencija među manjinskim zajednicama. Zato se te sadržaje mora promatrati i kao važno sredstvo održavanja jezičnog identiteta. Stoga ih je potrebno što više širiti i činiti raznolikijim.

  2. Učenje hrvatskog jezika treba promatrati u sklopu isticanja važnosti višejezičnosti, kao dobivanje važnih kompetencija u globalizirajućem društvu pri čemu poznavanje hrvatskog, u pojedinca koji njime vlada, stavlja u izniman položaj.

  3. Poučavanje hrvatskog jezika treba biti dio izvrsnosti cijele školske ustanove u kojoj se poučava. Samo kroz takvu perspektivu može se učiniti nastava na hrvatskom jeziku privlačnom.

   4.Stjecanje jezičnih kompetencija u obitelji zadržava svoju važnost, no škola preuzima sve veći dio tereta očuvanja hrvatskog jezika i kulture među mladim pripadnicima hrvatskih manjinskih zajednica. Pri tome podrška roditelja školi predstavlja ključnog činitelja. Suradnja roditelja i škole mora se sustavno jačati.

  5. Nedostatak kadrova za nastavu na hrvatskom jeziku predstavlja veliki problem. U tom smislu treba raditi na promicanju popularnosti nastavničkih zanimanja u hrvatskim manjinskim zajednicama, što pretpostavlja i poboljšanje njihova ekonomskog položaja.

  6. Kako bi se situacija na tom području popravila neophodan je i angažman Republike Hrvatske. U tom smislu Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina preporučuje omogućavanje prakse studenata nastavničkih zanimanja iz Republike Hrvatske u hrvatskim manjinskim zajednicama kao i angažiranje studenata iz Republike Hrvatske kroz projekte sveučilišta, akademskih institucija, putem potpora europskih institucija i sl. Očekujemo da se takva aktivnost studenata i dodatno vrednuje.

 7.  Predlažemo posebne kriterije pri slanju nastavnika osobito ugroženim manjinskim zajednicama obzirom na broj polaznika nastave i administrativne granice između zajednica.

  8. Pružamo podršku projektu druženju mladih hrvatskih kreativaca srednje Europe u Koljnofu.

 

Tekst: Marin Knezović