Obnavljanje nacionalnog identiteta - Dan državnosti RH

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 29. svibnja 2024. - 7:35
Autor: 

Dan državnosti Hrvatske 30. svibnja predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u suvremenoj istoriji Hrvata i Hrvatske. Tog 30. maja 1990. godine, zastave Hrvatske zavijorile su se svuda đe su bili Hrvati, od matične domovine do dalekih zemalja dijaspore. Bio je to dan kada su Hrvati ponovno dobili priliku da sami kroje svoju sudbinu nakon dugih godina pod različitim režimima. Taj datum označava početak demokratskih promjena i obnovu hrvatskog nacionalnog identiteta. Prvi demokratski izabrani Sabor Hrvatske predstavljao je simbol obnove državnosti i suvereniteta. U tom trenutku, hrvatski narod je pokazao jedinstvo i odlučnost da stvori bolju budućnost za sve generacije. Proslava Dana državnosti svake godine služi kao podsjetnik na hrabrost i viziju onih koji su se borili za slobodu i demokratiju.

Dan državnosti je više od običnog praznika; to je dan kada se sa ponosom sjećate vaših istorijskih korijena i slavne prošlosti. Tog dana, Hrvati širom svijeta slave svoju domovinu, prisjećaju se žrtava i herojstva,  pokazuju ljubav i odanost prema svojoj zemlji. Zastave koje se vijore u gradovima i selima širom Hrvatske, kao i u domovima iseljenika, simbolizuju jedinstvo, ponos i nepokolebljivu vjeru u svijetlu budućnost Hrvatske. Neka ovaj Dan državnosti bude prilika da se svi zajedno prisjetimo vrijednosti koje su vas dovele do slobode i demokratije,  da nastavite graditi snažnu, prosperitetnu i pravednu Hrvatsku za sve njene građane.

 HRVATI U BOKI KOTORSKOJ, BOKELJ ILI HRVAT?

 Još od kada je Maro Dragović, (Kotor, druga polovina 16. vijeka - poslije 1617. godine) vlastelin kotorski, u posveti Bartolu Kašiću 1617. godine napisao sljedeće stihove:

 ,,Kada s' navijestio u pjesnijeh glas tvoj

Naši Dalmatini i vas ròd Harvacki,

Daržat će u cini pjevanja glas rajski;

Od našega mora do mora ledena

Živit od govora dika će plemena“

Dragović je svojim riječima istaknuo zajedništvo i ponos Dalmatinaca i Hrvata, povezujući ih jezikom i kulturom koja se proteže od toplih jadranskih obala do hladnih mora sjevera. Ovi stihovi svjedoče o duboko ukorijenjenoj hrvatskoj prisutnosti u Boki Kotorskoj i o kontinuitetu kulturnog identiteta koji se prenosi kroz generacije. Kroz vjekove, Hrvati u Boki su uspjeli sačuvati svoj hrvatski jezik, tradicije i običaje, uprkos raznim političkim i društvenim promjenama koje su zahvatile ovaj dio Evrope.

Kroz dugu istoriju Hrvata u Boki Kotorskoj, uvijek su postojale etničke aspiracije izražene kroz nazive Bokelj ili Hrvat. Dok Bokelj predstavlja geografsku, a ne nacionalnu odrednicu, taj je termin često korišćen da bi se umanjio značaj i uloga Hrvata u Boki, kao i njihov etnički korpus. Naći ćete brojne spise, dokumenta i knjige koje koriste termin Bokelj, ali važno je napomenuti da je upotreba ovog termina često bila plod velikosrpskih krugova i aspiracija u Boki Kotorskoj, ne samo prema Hrvatima već i prema drugim narodima. Takvi pokušaji imaju duboke korijene u istorijskim i političkim nastojanjima da se izmijeni etnička slika regije. Na primjer, istorijski izvori pokazuju da su velikosrpske aspiracije u Boki Kotorskoj bile prisutne kroz različite periode, od srednjovjekovnih sukoba do modernih nacionalnih pokreta. Velikosrpska ideologija često je koristila termin Bokelj kako bi oslabili hrvatski identitet u regiji i tako ostvarili političku i kulturnu dominaciju​​​​.

Geografski termini poput Bokelj ne bi smjeli zamijeniti etničke odrednice, jer to dovodi do gubitka kulturnog i nacionalnog identiteta. Etnički identiteti su važni za očuvanje kulturne baštine i istorijskog sjećanja naroda. Hrvat je Hrvat, ma đe bio – u Boki Kotorskoj ili van nje. Promjena etničkih odrednica za geografske može dovesti do asimilacije i gubitka etničke svijesti, što je cilj onih koji žele dominirati nad drugim narodima. Crnogorci, kao i svi ostali narodi, ne smiju dozvoliti sebi takve greške. Moramo kao svjesni građani braniti i očuvati hrvatske etničke identitete kako bismo podržali kulturnu i istorijsku baštinu Hrvata za buduće generacije jer je to civilizacijski, istorijski i kulturološki jedini ispravan stav. Korištenje ispravnih etničkih naziva od suštinske je važnosti za očuvanje identiteta i dostojanstva naroda. Hrvatima u Boki Kotorskoj treba priznati njihovo pravo na etnički identitet, bez obzira na pokušaje da se on zamijeni geografskim terminima koji služe političkim ciljevima drugih. Hrvat je Hrvat, bilo u Boki Kotorskoj, bilo izvan nje i to je nepobitna činjenica koja mora biti poštovana i očuvana.

Draga braćo i prijatelji Hrvati, neka vam Dan državnosti sija i probljeskuje u najljepšim bojama vaše zastave. Ovaj dan simbolizuje snagu, ponos i jedinstvo vašeg naroda. Danas slavite vašu istoriju, vaše uspjehe i vašu zajedničku borbu za slobodu i nezavisnost. Neka vas crvena, bijela i plava boja podsjećaju na hrabrost i odlučnost vaših predaka koji su se borili za bolju budućnost. Neka ovaj dan bude prilika da se prisjetite vaših korijena i da obnovite svoju posvećenost izgradnji snažne, prosperitetne i demokratske Hrvatske. Budite ponosni na svoju baštinu i kulturne vrijednosti koje vas čine jedinstvenima. Dragi braćo i prijatelji Hrvati, ma đe bili, u domovini ili izvan nje, neka vas ljubav prema našoj lijepoj Hrvatskoj vodi i ujedinjuje. Neka Dan državnosti bude dan radosti, ponosa i zajedništva. Proslavite ga sa porodicom, prijateljima i cijelom zajednicom, prisjećajući se svih onih koji su svojim radom i žrtvom doprinijeli vašoj slobodi. Neka vam živi naša domovina, i neka vam je sretan i ponosan Dan državnosti doneseći mir, sreću i blagostanje. Srdačne čestitke svim Hrvatima širom svijeta!

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicist