Obilježena „Noć muzeja“ u Tivtu

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 15. svibnja 2016. - 11:18
Autor: 

U ljetnikovcu Buća u Tivtu sinoć je obilježena manifestacija „Noć muzeja“, u sklopu koje su otvorene tri autorske izložbe: arheološka, dokumentarna i etnografska.

Nazočne je pozdravio prof. Neven Staničić otvorivši izložbu „ 125 godina od početka „Muzike“ u Tivtu Anton Žeželić ORKESTAR Teodo Tivat (1891.)“: „Ideja za otvaranje ove izložbe je protekla od jedne lijepe godišnjice. Naime, ove godine navršavamo 125 godina prvog orkestra u Tivtu – orkestra Antuna Žeželića.  Austrijska statistika iz 1900. Godine u Tivtu bilježi 5 opština, 6 pučkih škola i jednu muzičku školu. Ta muzička škola je specifikum ne samo za Tivat, nego za cijelu Boku tog vremena. U takvim slučajevima ne treba tražiti uzroke u okruženju nego u ljudima koji su tu školu držali, koji su je osmislili, a to je upravo bio Antun Žeželić. On je u Tivat došao 1890 godine, 1991. pošto je jako volio da svira violinu, prosto je zarazio Tivćane s tim i stvorio prvi orkestar, 1900. godine u kući Jaka Goluba - Donji kantun (današnji Tripovići) dešavala se i ta škola“.

U Kuli ljetnikovca na četiri nivoa postavljena je arheološka izložba ,,Eneolit i bronzano doba Crne Gore – Prvi Balkanski vladari”, čiji su autori arheolog mr. Predrag Lutovac i konzervatorica savjetnica mr. Lidija Ljesar, dipl. kulturolog Dušica Kovačević, i mr. Magdalena Radunović. Izložbu je otvorila Vilma Kovačević, koja je kazala je da je ova izložba nastavak prošlogodišnje, koja je obuhvaćala prapovijesno razdoblje neolita: „Izložba obuhvata lokalitete cijele naše države od sjevera do juga; pećinska staništa, gradinska staništa, tumule. Jedan od najljepših i najznačajnijih tumula je ovdje u Tivtu - Mala i Velika Gruda u Tivatskom polju, nedaleko od aerodroma. U tim tumulima su nađeni dragocjeni predmeti, koji su pripadali kneževskim vladarima tog perioda“.

U kompleksu Buća Luković otvorena je etnografska izložba na dva nivoa pod nazivom „Tragovima sjećanja“, čiji su autori Dušica Kovačević, dipl. kulturolog, konzervator savjetnik i Dragana Lalošević, etnologica. Tematska izložba “Tragovima prošlosti“ ima za cilj prezentaciju i  popularizaciju kulturnog dobra Buća Luković, kao i uvid u način života i kulturu življenja u prošlosti. Izložba, kao i prikupljanje materijala predstavljaju dobru osnovu za formiranje stalne postavke za koju je Tivat uskraćen.  Direktor tivatskog Centra za kulturu Vojislav Kaluđerović istakao je da naša kultura i prošlost moraju biti sačuvani, te da ovaj događaj može biti osnova za „oživljavanje“ muzeja u Tivtu. U prizemlju je prezentirano maslinarstvo i vinogradarstvo, a na katu  je smješten salon i drugi materijal karakterističan za način življenja u ljetnikovcima.

U kapelici svetog Mihovila  posjetitelji su mogli pogledati postavku pod nazivom ,,Sakralna baština Tivta”, autorice  Dušice Kovačević, dipl. kulturolog, konzervatorica savjetnica  i Radmila Adžić , povjesničarka umjetnosti. Izložba je postavljena na panoima i daje uvid u raznovrsnost graditeljstva ovoga prostora , njihovo arhitektonsko rješenje, umjetnički izraz i dispozicije na kojima su podignute.

U sklopu manifestacije pripređen je koncert grupe “Divanhana” u Centru za kulturu Tivat, u kojem su posjetitelji zaista uživali.