Obilježen Svjetski dan energetske efikasnosti

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 06. ožujka 2020. - 8:56
Autor: 

Podjelom 700 sijalica i promotivnog materijala s preporukama o energetskoj efikasnosti u domaćínstvu, Općina Tivat je devetu godinu zaredom obilježila Svjetski dan energetske efikasnosti, 5.3.

Građanima su tijekom dva sata podijeljene energetski efikasne sijalice sa LED izvorom svjetlosti čija je potrošnja višestruko manja od sijalica iste svjetlosne moći izrađenih tradicionalnom tehnologijom te korisni savjeti o uštedi energije u svakodnevnom životu koji doprinose i kućnom budžetu.

 Cilj Općine Tivat je dalji razvoj općine, kao grada u kome su prioriteti uravnotežen ekonomski razvoj, uređenje prostora i zaštita životne sredine. Jako bitan faktor jeste osviještenost društvene zajednice kada su u pitanju životni okoliš i energetska efikasnost.

U prethodnom periodu, pored ostalih mjera, Općina  Tivat je na saobraćajnicama zamijenila 465 svjetiljki javne rasvjete novim svjetiljkama sa LED izvorom svjetlosti.

Svjetski dan energetske efikasnosti obilježava se u čast prvog sastanka svjetskih eksperata za energetiku, koji je održan 5. 3. 1998. godine u Austriji, na kome se razgovaralo o energetskoj krizi u svijetu i njenim mogućim rješenjima.

 Foto: Miko Đuričić