Obilježen Dan državnosti RH u Podgorici

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 31. svibnja 2021. - 17:46
Autor: 

Dan državnosti Republike Hrvatske obilježen je danas u SC Delta City u Podgorici. Tom prigodom otvorena m prigodom otvorenlike Hrvatske obilježen je danas u Delta Cityju u Podgorici je izložba „The Cravat Story“.

Nazočne je pozdravio veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić: „Neka i ova izložba danas bude jedan u nizu događaja koji nagovještavaju povratak u bolja vremena, kako za kulturu tako i za opće društveni život svih nas. Republika Hrvatska obilježavanjem ovoga dana sjeća se i daje počast važnom trenutku hrvatske povijesti, kada je nakon održanih prvih višestranačkih izbora konstituiran, 30. svibnja 1990. godine prvi demokratski višestranački Sabor. Taj povijesni trenutak predstavljao je prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. Svjesni svih izazova u periodu tranzicije jedne države, cjelokupnu transformaciju društva, gospodarstva i pravog uređenja države znatno je usporila agresija na Republiku Hrvatsku. Iz toga smo izašli pobjednički, ali i duboko ranjeni i devastirani, no još odlučniji u izgradnji boljeg, pravednijeg i stabilnijeg društva i države koja će pružati svakom građaninu jednake mogućnosti svoje afirmacije. Na tom putu ostvarili smo svoje velike vanjskopolitičke ciljeve: ulazak u NATO i članstvo u Europskoj uniji. U ovoj novoj zdravstvenoj krizi, koja je prouzrokovala i ekonomsku krizu, pokazalo se kolika je prednost članstva u Europskoj uniji. Zbog toga smo predani u pružanju pomoći Crnoj Gori i svim državama Zapadnog Balkana na njihovom putu prema Europskoj uniji. Doduše, naši dragi prijatelji i susjedi moraju biti svjesni kako je najveći dio posla i odgovornosti na njima. Siguran sam da Crna Gora može pokazati odlučnost i snagu i ući u EU, taj najelitniji klub na svijetu i time stvoriti još jednu dodatnu povezanost između Republike Hrvatske i Crne Gore“. Veleposlanik Grubišić je izrazio zahvalnost članovima Veleposlanstva na dobroj suradnji.

Događaju su prisustvovali: generalna konzulica u Generalnom konzulatu RH u Kotoru Jasminka Lončarević; predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir  Deković; predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović; izaslanik biskupa kotorskog monsinjora Ivana Štironje; don Robert Tonsati; don Siniša Jozić; predsjednica Zajednica Hrvata i prijatelja – Crna Gora  dr. Svjetlana Zeković; članovi Hrvatskog poslovnog kluba.