O značaju identiteta i očuvanju istog

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 04. ožujka 2020. - 12:17
Autor: 

Sinoć je na Maloj sceni tivatskog Centra za kulturu predavanje održala  hrvatska diplomatkinja Tuga Tarle na temu ,,Identitet  i maska (o hrvatskom nacionalnom i kulturnom identitetu)''.

Nazočne je na početku pozdravila Ana Vuksanović, tajnica Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, koja nam je ukratko predstavila dosadašnji rad gospođe Tarle.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović je istakao da je ovo jedna permanentna tema, koja nas obilježava i sa kojom se nosimo. „Postavio bih jedno retoričko pitanje – Da li postoji više među nama potrebe za bilo kakvim identitetskim maskama? Rekao bih da jedan narod koji nije ovdje od jučer, već je duboko povijesno, kulturološko i duhovno  utemeljen, nema bilo kakvu potrebu za bilo kakvim maskama“.

Vuksanović je kazao kako smatra da su Hrvati Europa ovog prostora. To su, kako kaže, dokazali u prošlosti, a jednako dokazuju i sada: „Kad kažem prošlosti mislim na obilje kulturne baštine, kojom smo obogatili današnju Crnu Goru. Smatram da Hrvati nemaju potrebu za bilo kakvim maskama, ali također smatram da je tu činjenicu potrebno svakodnevno svjedočiti i posvećivati. Ono što je od izuzetne važnosti u tom procesu nacionalne emancipacije Hrvata u Crnoj Gori je da Hrvati imaju i svoj politički segment u identitetu“.

Tuga Tarle je, u svom predavanju, istakla problem „globalnog maskenbala“ te potrebe za skidanjem maski i otkrivanjem pravog identiteta. „Identitet osobno tumačim kao srce smisla svakog ljudskog bića. To je ono najdublje, onaj korijen koji nas veže sa svima našima iz prošlosti. Čovjek koji ne nosi ništa iz svoje tradicije zapravo je čovjek bez lica, ima na neki način masku. Maska je neka vrsta alata koja pomaže čovjeku da se sakrije, da svoj identitet pokrije, prikrije. Ona nije nužno nešto negativno; nekad može poslužiti i za neke pozitivne stvari, ali može i iskriviti identitet“, kazala je Tarle.

Također ističe potrebu za multikulturalnošću, ali istovremeno i nužnu potrebu za očuvanjem svega što jedan narod predstavlja, a što se odnosi na njegovo povijesno, kulturno i duhovno obilježje. Smatra da identitet jednog naroda predstavlja bogatstvo te da isticanje i njegovanje istog je jedini način da čovjek ne bude izgubljen i živi pod maskom. Tarle se također osvrnula na bogatstvo kulturne baštine, koju su Hrvati ostavljali za sobom stoljećima, i čiji se značaj ne može negirati.

Na kraju predavanja generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević je rekla da su za očuvanje hrvatskog identiteta najznačajniji ljudi i da se upravo treba usmjeriti na ono što nas spaja, a ne ono što nas dijeli. Također ističe kako je ovo period određenih odluka te da moramo skinuti maske, svjedočiti svoj identitet  i biti svjesni vrijednosti koje smo naslijedili od naših djedova te raditi na očuvanju istih.

Predavanju su nazočili: potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović, konzul savjetnik Marijan Klasić, predsjednik HNV-a Zvonimir Deković, predsjednica Matice hrvatske – ogranak Kotor Marija Mihaliček, kao i tivatski župnik don Milidrag Janjić.

Predavanje  se održalo  u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, u suradnji s  Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Kotoru i ogrankom Matice hrvatske u Boki kotorskoj.