O svjetionicima i njihovim čuvarima u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 04. ožujka 2023. - 11:57
Autor: 

Pomorski muzej Crne Gore i Udruga prijatelja Mediterana „Lux Mediterraneum“ organizirali su sinoć u palači Grgurina u Kotoru   promociju monografije „Legende svjetla“ i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma „Legends of the lights“.

Autor monografije je prof. Jurica Gašpar, dok režiju dokumentarnog filma potpisuje autor Igor Goić.

Autor monografije je govorio o zahtjevnosti samog projekta te da večer posvećuju gospodinu Mithadu Kozličiću. Monografija na 320 stranica obiluje fotografijama i detaljima, koji nisu prikazani u filmu.

„Film ,,Legends of the lights“ upoznaje nas s posljednjim svjetioničarima istočne obale Jadrana i sa njihovim načinom života. Kroz priče svjetioničara saznajemo i zanimljive anegdote uz živopisne kadrove kojih na ovakvim mjestima nikako ne manjka“.

Film prikazuje život svjetioničara te nam svima približava njihove borbe s vremenskim neprilikama, samoćom i svime što nam more pruža. Kao što i film prikazuje, vidimo koliko nam priroda pruža, ali isto tako koliko nam može i uzeti. Gledajući život svjetioničara,  vidimo realne borbe i vrijednost  njihovih uloga, koje  su nam do sada bile  nepoznanica.  Ovaj dokumentarac zaista predstavlja  jedinstveni filmski uradak.

Autor filma Igor Gojić izrazio je zahvalnost Pomorskom muzeju na potpori, a predsjednik spomenute udruge  Gordan Smadilo je kazao  nešto više o samom značaju svjetionika.

Imali smo također priliku čuti kako je nekada u Hrvatskoj bilo 200 svjetioničara, a sada ih ima oko 20.