"Ne bojte se, nije moguće da bi nas Ona ostavila. Ona je Majka Božja!"

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 15. kolovoza 2015. - 13:39
Autor: 

Danas Crkva proslavlja svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. U Kotorskoj biskupiji najsvečanije će biti u tri Gospina svetišta, na otocima Gospe od Škrpjela i Gospe od Milost, kao i u svetištu Gospe Ratačke.

Sv. Misu na otoku Gospe od Milosti predslavio je prečasni don Pavao Medač, kancelar Kotorske biskupije. Pred velikim brojem hodočasnika, u nadahnutoj propovijedi, don Pavao je rekao: " Cijelu povijest čovječanstva, svu povijest spasenja, čovjek otkad zna za sebe ni za čim drugim ne čezne nego za Bogom i sve su njegove čežnje i žudnje u toj žudnji i čežnji za Bogom. Tu odmah dolazimo do Blažene Djevice Marije, jer Ona je također čeznula, žudjela za Isusom i Isusa je nama za Spasitelja rodila. Ona je žudjela za Isusom i nama pokazala put da i mi Boga susrećemo upravo u njezinome Sinu i da ćemo, budemo li znali slijediti njezinu žudnju i njen put, postići da dođemo tamo gdje je Ona sada i da vječno slavimo Boga. Time će svaki čovjek ispuniti svoje životno poslanje, svoj životni smisao i onaj otpočetka spomenuti jedini cilj. Sada ćete se sjetiti bezbroj svojih ciljeva u životu, bezbroj svojih žudnji u životu; one su često bile i promašaj. Često su bile žudnje za grijehom i zato su bile prevara. Marijina žudnja je jedina ostvarila cilj i upravo zato, jer je Ona u svojoj žudnji ostvarila da bude Bogorodica, da ima tu čast da na ovom svijetu donese Spasitelja, i zato je Ona na nebu uznesena. Isus Krist, nakon uskrsnuća uzlazi na nebo, i svojom snagom i ljubavi uznosi svoju Majku. Mi u njegovoj Majci imamo svoju majku. Ona nas je u svome Sinu sve zajedno posinila i mi smo svi djeca njezina, jer smo djeca Božja. Ne bojte se, nije moguće da bi nas Ona ostavila. Ona to ne može! Ona je Majka Božja! Ona nas je sve nanovo rodila. Treba znati one prevarljive žudnje i čežnje odbacivati u životu, treba ih znati nadilaziti."

Don Pavao Medač je dalje u svojoj homiliji govorio o misiji svakog koji vjeruje u Isusa Krista, te istakao: " Kršćani su ovome svijetu poslani donositi radost – radost spoznaje. Istina u koju mi vjerujemo je uznesena na nebo i mi svi imamo šansu doći u zajedništvo s njome pred lice Božje. Tu radost mi ovome svijetu trebamo prenositi i sa svijetom podijeliti. Budemo li to činili, uspjet ćemo upravo u onoj žudnji koju je Marija ostvarila: rodila je svijetu Spasitelja. Trebaš u svome životu rađati Isusa za ovaj svijet, svakodnevno. U svakoj životnoj situaciji ti možeš roditi Isusa, ti možeš ostvariti blizinu Božju, svijetu donijeti mir i radost da Bog postoji i da čuva i pazi ovaj svijet. Ako ne znaš kako bi ostvario rađanje Isusa, pitaj Mariju. Sva pomoć na ovom svijetu dolazi od Boga."

Na koncu sv. Mise vjerni puk je krenuo u procesiju pjevajući marijanske pjesme i moleći Blaženu Djevicu Mariju za zagovor. Sv. Euharistijsko slavlje uzveličali su Zbor sv. Roka iz Donje Lastve i Zbor sv. Petra iz Bogdašića.

Pogledajte na našim fotografijama kako je danas proslavljena ova velika svetkovina otoku Gospe od Milosti.