Nastavljena inicijativa „Oživimo svetište Gospe Ratačke!“

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 31. srpnja 2024. - 12:43
Autor: 

U svetištu Gospe Ratačke u Kotorskoj biskupiji u ponedjeljak 29. srpnja misno slavlje predvodio je duhovni pomoćnik u Krku Zlatko Sudac, čime je nastavljena prošlogodišnja inicijativa oživljavanja toga svetišta. Na misnom slavlju koncelebrirali su dekan i župnik u Krku vlč. Vedran Kirinčić te upravitelj svetišta dr. sc. don Dejan Turza.

U uvodnom dijelu misnog slavlja don Dejan Turza je naglasio: „Već nam je svima poznato kako su se prema ovome svetom mjestu odnosili u prošlosti, no sada je vrijeme da se to promijeni. Nažalost, zidine svetišta su razrušene već više od petsto godina, a svetište još uvijek nije službeno upisano na Crkvu. Unatoč brojnim apelima za promjenom društvenog i lokalnog ophođenja prema ovom svetištu nije se gotovo ništa promijenilo: još uvijek se u neposrednoj blizini svetišta odvijaju sadržaji koji ne priliče ovom svetom mjestu. Unatoč ovim izazovima, imamo ovaj prostor natopljen molitvom benediktinaca i vjernog naroda tolika stoljeća. Želimo odgovoriti na poticaj Duha Svetoga te kako je ovo mjesto bilo važno kroz sve vijekove neka tako ostane danas i u budućnosti. Isus je uvijek isti – jučer, danas i zauvijek. Marija i Marta čiji spomendan danas slavimo kao da se svojim životima referiraju na benediktinsko pravilo ‘Moli i radi’, dok Lazar simbolizira naše svetište, a ujedno sa svojom bogatom poviješću i duhovnom snagom, predstavlja simbol vjere i nasljeđa. Benediktinci, koji su stoljećima njegovali ovo sveto mjesto revno su na ovom mjestu poput Marije molili i poput Marte radili na njegovoj izgradnji i očuvanju. Neka nas Duh Sveti inspirira da oživimo to sveto mjesto, nastavljajući djelo benediktinaca i jačajući duhovnu dimenziju našeg zajedništva.“

Vlč. Sudac u propovijedi je istaknuo Isusovu blizinu s ožalošćenom Martom i Marijom koje su oplakivale Lazarovu smrt. „Isus je zaplakao izrazivši time suosjećanje prema Lazaru premda je znao da će ga uskrisiti. Uskrsnuće je misterij koji nadilazi naše razumijevanje zato jedino srcem, ljubavlju i predanjem Bogu, možemo negdje nazreti ljepotu koju nam Bog sprema nakon smrti“, rekao je vlč. Sudac. Na kraju je istaknuo nekoliko misli o uskrsnuću i vječnosti: „Što je vječnost? Kažu vrhunski filozofi da je to trenutak u kojem je apsolutno sve sad – to je stanje apsolutne ispunjenosti. Mislim da ćemo se ugodno iznenaditi jednoga dana i zahvaljivat Bogu što imamo svijest, što smo pozvani na život i što s njim zajedno stolujemo u Kraljevstvu nebeskom. Zahvaljujemo Ti Bože i na ovom neponovljivom trenutku, jer prošlost vratit ne možemo, budućnost još nije tu, imamo samo ovo sada i to sada je stanje koje osjećamo u sebi i ljude oko sebe, vrijeme, život, priroda. Bože ljubimo te, zato što postojimo. Budimo svjesni, živimo život na jednoj dubljoj razini. U zahvalnosti, nutarnjem miru u zajedništvu i Otac mira biti će s nama.“

Uime okupljenih vjernika, među kojima je bio i Darko Perić, potpredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, kao izraz zahvalnosti propovjedniku, Margita Kovač darovala je sliku poznatog barskog umjetnika Vladimira Vlada Iličkovića te dvije knjige iz bogate povijesti katolika u barskome kraju.

 Na kraju misnog slavlja upravitelj svetišta don Dejan izdvojio je nekoliko važnih povijesnih podataka o svetištu Gospe Ratačke o kojemu već 1247. godine potječe prvi pisani podatak. Na kraju župnik don Dejan zahvalio je hodočasnicima na dolasku, zajedničkom misnom slavlju i molitvi i istaknuo kako je ovo nastavak odgovora na vapaj što svaki vjernik ovog kraja osjeća u svome srcu i duši: „obnoviti, obnoviti Svetište!“ te je sve pozvao da i drugima poruče da su vrata svetišta uvijek svima otvorena za molitvu jer je molitva prvi korak u obnovi svetišta.

Inicijativa „Oživimo svetište Gospe Ratačke!“ počela je protekle godine na svetkovinu Tijelova kada je misu predvodio apostolski nuncij za Crnu Goru nadbiskup Francis Assisi Chullikatt, a večer prije poznati glazbenik Stijepo Gleđ Markos održao duhovni koncert.

Zlatko Sudac hrvatski katolički svećenik, karizmatik, poznat po stigmama.Postao je poznat nakon stigmi na čelu i na još nekim mjestima. Stigme su tragovi, rane ili bolne senzacije na mjestima na tijelu gdje su Isusu Kristu nanesene rane tijekom njegovog raspeća (šake, stopala, bok).  Održavao je seminare duhovne obnove u pastoralnom centru "Betanija", u mjestu Ćunski na Lošinju, i ponekad u inozemstvu.  U razdoblju od 2000. do rujna 2009. godine u tom centru je održano 240 seminara duhovne obnove s oko 31.000 polaznika. Uz svoj svećenički poziv bavi se i slikanjem religijskih motiva, kiparstvom, glazbom i pisanjem knjiga. Dosad je objavio četiri naslova.

Don Dejan Turza