NAE Collective iz Zagreba na KotorArt-u

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 29. srpnja 2024. - 9:29
Autor: 

U ponedjeljak, 29. 7., u Kreativnom habu u Kotoru, s početkom u 21 sat  i 30 minuta, Međunarodni festival KotorArt bit će domaćin vrlo originalnom hrvatskom ansamblu, NAE Collective i njihovom projektu Nature Amplified (Amplifikovana priroda). Ansambl čine kompozitori, izvođači i umjetnici novih medija posvećeni stvaranju eksperimentalne umjetnosti. Osnivači i članovi ansambla su kompozitor i izvođač elektronske glazbe  uživo Tomislav Oliver, violončelist Vid Veljak, perkusionist Filip Merčep i klarinetist Branimir Norac.

„NAE Collective započinje svoje umjetničko putovanje rješavanjem fundamentalnog problema: otuđenje savremenog čovjeka od prirode. Cilj je stvoriti audio-vizuelni projekat u kojem bi prirodni procesi činili osnovu multimedijalnog izvođenja. Prikupljeni podaci iz prirode (npr. brzina vjetra, podrhtavanje tla, snaga morskih talasa itd.) biće „prevedeni“ u realnom vremenu u različite umјetničke medije služeći kao „cantus firmus“ za živo izvođenje ansambla. Tehnički aspekt uključuje transformisanje sirovih numeričkih podataka iz prirode u upotrebljive informacije za manipulaciju raznim parametrima medija, koristeći različite programske jezike.

Fokusirajući se na multimedijalne projekte, stvaraju umjetnički inovativna djela koja proširuju muzička iskustva publike. Njihovi projekti uključuju živu elektroniku, pojačanje zvuka, vizuelne elemente, te savremeni video i svjetlosni dizajn. Improvizacija igra važnu ulogu u njihovim izvođenjima, omogućavajući spontane i dinamične interakcije između umjetnika i njihovih medija.

Za ovaj projekat, ansambl sarađuje sa KotorArtom, novonastalim Festivalom Novog Zvuka u Sinju i festivalom Muzički Biennale Zagreb. Projekat je sufinansiran od strane Evropske unije kroz rezidencijalni program Evropskog festivalskog fonda za mlade umјetnike (EFFEA), koji je pokrenut na inicijativu Evropske festivalske asocijacije (EFA)“.