Most poziva institucije na zaštitu Bokeljske mornarice

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 09. ožujka 2018. - 18:11
Autor: 

Most nezavisnih lista u petak je upozorio kako je crnogorska Vlada odlučila samostalno, bez Hrvatske, za UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine nominirati Bokeljsku mornaricu, najstariju pomorsku instituciju na svijetu, zbog čega su pozvali hrvatske institucije da zajedno s Crnom Gorom zaštite to kulturno dobro.

"Prijeti opasnost da Bokeljska mornarica na popis bude uvrštena pod vidom deautorizacije i dehumanizacije. Autorstvo Bokeljske mornarice je u nadležnosti hrvatskog naroda i ako je Crna Gora samostalno nominira i time zataji hrvatski identitet, mi smo izvršili atak na kulturu", poručio je mostovac Marko Vučetić na konferenciji za novinare u Saboru. Vučetić je istaknuo da Bokeljske mornarice nema bez hrvatskog naroda. "Pozivam hrvatske institucije da mornaricu zajedno s Crnom Gorom zaštite kao kulturno dobro. Jedino tako može biti dio svjetske kulture i baštine".

"U Hrvatskoj postoji oko 10 tisuća Bokeljskih Hrvata i okupljeni su oko Bratovštine. Riječ je o tradiciji koja u Hrvatskoj traje 150 godina. Problem je u tome što Crna Gora najavljuje samostalnu nominaciju Bokeljske mornarice na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine i isključuje sadržaj tog dobra tako da se pojedine dijelove prebrisalo", istaknuo je član Bratovštine Tomislav Brguljan.

Tomislav Žagar rekao je kako će kao član parlamentarnog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske i kao saborski zastupnik dati sve od sebe kako bi se ova problematika riješila.