Učenici hrvatske nastave sudjelovali u projektu „Korijeni“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 17. ožujka 2019. - 11:15
Autor: 

Od ove godine, Hrvatska nastava u Crnoj Gori uključena je u projekt Korijeni koji organizira Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Hrvatska nastava pridružena je školama Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prvoj osnovnoj školi Široki Brijeg i Hrvatskoj školi Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatskoj školi pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago. Jučerašnja videokonferencija trajala je sat i 30 min, a tema je bila: Naš zavičaj. Učenici su predstavili svoj kraj, običaje, kulturnu i prirodnu baštinu te sve ono što njihov kraj čini predivnim. Polaznici hrvatske nastave predstavili su svoju Boku, Tivat, Kotor i općenito Crnu Goru.

Također, snimili su i video u kojem su prikazali sve ljepote koje Boka kotorska nudi. Od nematerijalne kulturne baštine posebno su istaknuli Bokeljsku mornaricu, nošnju, običaje... a od materijalne kulturne i sakralne građevine Boke, posebno grada Tivta i Kotora.

Susretu je nazočio i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore gospodin Zvonimir Deković, koji je prisutne pozdravio prigodnim riječima, naglasivši kako je ovo hvalevrijedan projekt koji učenike potiče da nikad ne zaborave svoj identitet.

Svi sudionici su se složili kako je ovo divno iskustvo koje će sva djeca dugo pamtiti, a nastavnica Brankica Vrbat je naglasila kako biti udaljen od Hrvatske ne znači zaboraviti svoj jezik, kulturu, običaje, jednom riječju - korijene.

Učenici su prethodno međusobno razmijenili pitanja te su u videokonferenciji sve škole odgovorile na sva pitanja koja su im postavljena. Na taj način su se djeca dodatno povezala i naučila ponešto o svakome djetetu i njihovom zavičaju.

Susretu je nazočio i predsjednik HNV-a Crne Gore gospodin Zvonimir Deković, koji je pristune pozdravio prigodnim riječima, naglasivši kako je ovo hvalevrijedan projekt koji učenike potiče da nikad ne zaborave svoj identitet.

Cilj projekta Korijeni, pokrenutog u rujnu 2017., kojeg organizira Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, jačanje je povezanosti i suradnje škola koje pohađaju Hrvati izvan RH sa školama u RH kroz:

• međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz RH, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u RH i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama,

• podršku jačanju hrvatskog identiteta u BiH i iseljeništvu osnaživanjem veza s Hrvatskom kroz njegovanje hrvatskog identiteta, povijesti, tradicije, kulture na razini primjerenoj dječjoj dobi (s napomenom da se u BiH posljednjih godina intenzivno provodi bratimljenje s turskim školama),

• pružanje kontinuirane podrške iz RH hrvatskim školama u inozemstvu u kojima volonteri (u pravilu bez potrebnih pedagoških kompetencija) podučavaju djecu hrvatski jezik i kojima će konačno biti pružena institucionalna podrška (Ministarstvo znanosti i obrazovanje sljedeće školske godine planira slanje učitelja u SAD, Kanadu i Australiju),

• stvaranje platforme za kasnija formalna (na razini udruga/institucija) i neformalna (pojedinci) obrazovna, znanstvena, gospodarska umrežavanja.