Morfološka igra i jezik bliskosti na slikama Mirka Dragovića

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 25. kolovoza 2018. - 10:21
Autor: 

„Sjećanje je nešto što zajedno s kulturom pamćenja određuje jednu zajednicu, a kultura sjećanja je socijalna obveza. Gospodin Mirko Dragović s večerašnjom izložbom daje svoj doprinos toj obvezi“, kazao je Adrijan Vuksanović otvarajući sinoćnju izložbu pod nazivom „Sjećanja“, autora Mirka Dragovića iz Podgorice.
On se osvrnuo i na 25 izložbi koje je autor imao s djecom intelektualnim poteškoćama i autizmom gdje je, kako Vuksanović kaže, kroz likovno-pedagoški rad pokazao da umjetnost ima i terapeutski karakter te da se na polju umjetnosti nadilaze pojmovne poteškoće. Autoru je darovao vrijedna izdanja knjiga o Idi Verona, znamenitoj Prčanjanki, čija je poezija bila nedavno predstavljena u njezinom rodnom mjestu. Prije nego što je otvorio izložbu, na prvom katu izložbenog prostora u Muzeju i galeriji Tivat, Adrijan Vuksanović je istakao: "Zadržite se nad slikama Mirka Dragovića, one pružaju sjajnu morfološku igru i svojim bojama njeguju poseban jezik bliskosti u kojem ćete pronaći i dio svojih sjećanja".
Autor Mirko Dragović, koji je i član Zajednice Hrvata i prijatelja –Crna Gora izrazio je zahvalnost svima koji su pomogli da se ova izložba realizira te objasnio da će njegove slike posjetiteljima same reći nešto o njemu i njegovom stvaralaštvu.

Izložbi su, pored brojnih posjetitelja, nazočili: konzul gerant Marijan Klasić, ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, kao i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.



Mirko Dragović je rođen 1980. godine u Priboju. Podrijetlom je iz Morače. Srednju likovnu školu "Petar Lubarda'' na Cetinju završio je 1999. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju je diplomirao 2004. godine, smjer slikarstvo, u klasi profesora Marka Musovića. Iste godine postao je član ULUCG. Kolektivno je izlagao više puta u zemlji i u inozemstvu, a samostalno pet puta – u Tivtu, Trebinju i u Švicarskoj, Kotoru i Baru. Mirko Dragović živi u Podgorici, gdje radi nešto više od deset godina kao likovni pedagog.