Ministrica Vučinović svečano otvorila znanstveni skup Medijskih dijaloga

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 27. svibnja 2017. - 11:48
Autor: 

Deseti crnogorski Medijski dijalozi, tj. znanstveni skup,  čija je ovogodišnja tema „Postmoderni mediji -monolog ili dijalog?“ svečano su danas otvoreni u hotelu Regent u Tivtu. Na početku nazočnima se obratio Mimo Drašković, predsjednik Organizacijskog odbora te izrazio zadovoljstvo  održavanjem skupa u Tivtu,  osvrnuvši se na značaj medija, kao i na to što ovakvi znanstveni skupovi znače za medijsku kulturu današnjeg društva.

 Nakon gospodina Draškovića nazočnima se obratila predsjednica Općine Tivat Snežana Matijević :„Kada je prije nekoliko mjeseci u Opštini  Tivat pristigla inicijativa održavanja medijskih dijaloga u Tivtu, objeručke smo je prihvatili  - poštujući tradiciju ovog naučnog skupa, ozbiljnost i entuzijazam organizatora, renome svih dosadašnjih i ovogodišnjih učesnika. Uslijedilo je potpisivanje  Memoranduma o saradnji i uz koordinaciju organizatora sa Sekretarijatom  za kulturu i društvene djelatnosti danas smo ponosni domaćin jednog renomiranog naučnog skupa. Opština Tivat pokazala  je spremnost podržati ovakve i slične događaje od značaja za naučnu misao, od značaja za kulturne sadržaje grada, od značaja za promociju istog. Zahvaljujući „ Medijskim dijalozima“  Tivat ima čast ugostiti stručnjake iz oblasti medija“.

Znanstveni skup je svečano otvorila ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, koja je u svom obraćanju istakla : „Poštovani sudionici  skupa, cijenjenu gosti, sloboda izražavanja kao temeljno ljudsko pravo i  osnova građanskog demokratskog društva s razlogom je značajna tema za sve društvene subjekte. Podjednako Vladinog I nevladinog sektora, medijske zajednice i  akademske javnosti. U tom duhu, kreiranjem politika za neometan rad  medija, prirodno Je planiranje ambijenta održivih demokracija, kojima,  shodno euroatlantskim integracijama, teži i  Crna Gora.  Crna Gora kao multikulturalno društvo, afirmira međuvjersku  toleranciju, harmoniju kultura i običaja, koji u spoju različitosti vidljivog medijskoj ravni, artikuliraju  europske vrijednosti u  čijem centru je građanin i njegova  ljudska prava.  Na svom putu ka EU, Vlada Crne Gore kontinuirano harmonizira  domaće medijsko zakonodavstvo s europskim pravnim okvirom. Vlada Crne Gore je u  posljednjih par godina dva puta  otkupila dugove komercijalnih elektronskih emitera koji su imali prema prenosiocima radio-difuznih sistema. Isto tako u jednom navratu otkupljen je dug tiskanim medijima, bez diskriminacije svima, koji su isti imali prema distributivnim kućama. Kredibilne javnosti nema bez kredibilnih medija, koji pokreću  profesionalan dijalog po svim pitanjima. Samo će kredibilni mediji na bazi argumenata, istinitih informacija, poštovanja privatnosti i  educiranja  javnosti na debatnu kulturu, privući pažnju gledalaca i  čitalaca, odnosno sveukupne javnosti.  Zato j e vaša tema „Monolog ili dijalog“, civilizacijska, demokratska, fenomenološka, medijska i  nadasve izazovna. Moć medija na snaženju i  promociji dijaloga je  ogromna. Ukoliko su profesionalni ta moć će se odraziti na progres svih  sfera društva, a ukoliko je ta moć bez odgovornosti onda je to monolog i  samodovoljnost zbog parcijalnih interesa, koji po društvo ostavljaju  dugotrajne negativne posljedice. Kao četvrta grana vlasti mediji su  kontrolori svake vlasti samo onda kada su profesionalni, etički kodirani i  dijaloški usmjereni argumentima.  Zbog toga u ime Vlade Crne Gore i  u svoje osobno ime s ponosom danas  govorim i  o Medijskim dijalozima, znanstvenim  projektom, koji je sa svojih 28  tiskanih brojeva časopisa, 10 tematskih međunarodnih znanstvenih skupova , utemeljenom nagradom DIALOGOS, državu Crnu Goru na otvoren, znanstven i posve dijaloški način predstavio međunarodnoj znanstvenoj javnosti

Panelisti centralnog skupa bit će prof. dr.  Ratko Božović, prof. dr.  Čedomir Čupić, prof. dr.  Nada Zgrabljić Rotar i prof. dr.  Vedada Baraković.  Tijekom skupa, koji je počeo u petak i završava 28.5.,  svi prisutni će biti u prilici  čuti  brojne znanstvene  stručnjake iz ove oblasti, koji  će svojim temama približiti današnje medije, njihov utjecaj, kao i ono što zaista trebaju predstavljati .

U organizaciji časopisa „Medijski dijalozi” do sada je održano devet tematskih međunarodnih znanstvenih skupova . Svih devet znanstvenih skupova su okupili značajan broj domaćih i inozemnih  izlagača, a radovi su objavljeni u prvom, trećem, šestom, devetom, dvanaestom, šesnaestom, devetnaestom, dvadeset i prvom i dvadeset i četvrtom broju časopisa „Medijski dijalozi“.