Milanovićev posjet dokaz prijateljstva i zajedništva

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 23. lipnja 2020. - 13:15
Autor: 

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović stigao je jučer u Crnu Goru, na poziv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Danas, prije posjeta Kotoru, posjetio je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i susreo se s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine. Ovo je općenito prvi Milanovićev posjet Crnoj Gori kao predsjednika Republike Hrvatske.

Predsjednik HNV-a Zvonimir Deković približio je predsjedniku Milanoviću rad HNV- a, kao i brojne aktivnosti hrvatske nacionalne manjine. Također, osvrnuo se i na trud, koji zajednica ulaže na očuvanju kulturne  Hrvata i svega što čini hrvatski identitet u Crnoj Gori. Istakao je značaj zalaganja hrvatske manjine  za  promicanje i njegovanje svoje baštine kao autohtoni narod na ovim prostorima.

Predsjednik Milanović je rekao kako mu je boravak u Crnoj Gori ugodan i kako su mu dojmovi sa jučerašnjih i današnjih sastanaka odlični te da je Crna Gora izabrala zapadni put i da su odnosi sa Crnom Gorom zaista na zadovoljavajućem nivou. Istakao je da smatra da zemlja napreduje te da je na građanima Crne Gore da ocijene daju li podršku takvom putu.

Predsjednik HGI-ja i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović je izrazio zahvalnost dolaskom Predsjednika te na podršci koju je iskazao svojim posjetom hrvatskoj zajednici. Vuksanović je podsjetio i na posjete prethodnih predsjednika Republike Hrvatske, ističući kako je to jako značajno za hrvatsku manjinsku zajednicu u Crnoj Gori.

Današnji posjet dokaz je dobrosusjedskih odnosa dviju država, kao i uzajamna suradnja i potpora. Posjet predsjednika Republike Hrvatske dokaz je prijateljstva i zajedništva.

Sastanku su nazočili: dr. sc. Orsat Miljenić, predstojnik Ureda predsjednika RH i savjetnik predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku; Veselko Grubišić, veleposlanik RH u Crnoj Gori; generalna konzulica RH u CG Jasminka Lončarević; Bartol Šimunić, pročelnik Kabineta predsjednika Republike; Nikola Jelić, glasnogovornik Ureda predsjednika RH, Dragana Podner, šefica protokola predsjednika RH; Ivana Pušonjić, posebna savjetnica u Kabinetu predsjednika RH; Ivan Mutavdžić, specijalist za analitiku u Kabinetu za vanjsku i europsku politiku Ureda predsjednika RH; potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović; predsjednica Hrvatskog građanskog društva Rafaela Pina Lazarević.

U audio zapisu poslušajte izjavu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića za Radio Dux.

Audio: 
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović