In memoriam: Anita Rajčević Mažibradić

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 05. studenog 2021. - 9:48
Autor: 

“Nakon kratke bolesti, u Kotoru je u 80. godini preminula profesorica Anita Rajčević Mažibradić, Tivćanka i Kotoranka, romanistkinja i arhivistkinja, u svom naučno-istraživačkom i prevodilačkom radu tokom decenija posvećena otkrivanju i odgonetanju segmenata prošlosti rodne Boke.

Profesionalnu karijeru je započela kao profesorica francuskog i latinskog jezika, a nakon petnaetogodišnjeg profesorskog iskustva i 23 godine staža u Istorijskom arhivu Kotor koje su uslijedile, penzionerske dane posvetila je publicističkom radu.

Više od dvije decenije rada u Istorijskom arhivu Anitu je u penziju odvelo sa brojim crticama iz istorije našeg zaliva, iz kojih su se, najčešće spontano, definisale teme o kojima je pisala. Iako je u svom publicističkom radu dosta pažnje posvetila kotorskim, prčanjskim, peraškim i hercegnovskim plemićkim i građanskim porodicama, te pisala o brojim drugim temama koje se tiču prije svega kulturne prošlosti Boke, Anita se ipak sa najvećim žarom posvećuje rodnom Tivtu i jedan je od malobrojih arhivista koji su pisali o ovom gradu.

Iako je primarno bila zadužena za istraživanje perioda francuske uprave nad Bokom, Anita Mažibradić se analizirajući građu Istorijskog arhiva i prevodeći notarske spise i zemljišne knjige bavila mnogo širim periodom. Po narudžbi Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, potpisuje monografiju "Hrvatsko kulturno društvo Ljudevit Gaj Donja Lastva“, objavljenu 2014.godine.

Uvijek s posebnom pažnjom notirajući detalje koji se tiču njenog Tivta i Tivćana, Mažibradić nas u izdanju HNV 2017. godine daruje kapitalnim djelom za sve buduće istrazivače koji se iz bilo koje perspektive budu bavili proslošću Tivta- knjigom "Tivat kroz stoljeca- mjesto kmetova i gospodara," koja je iste godine, nakon samo dva mjeseca, uz podršku Opštine Tivat, doživjela i svoje drugo izdanje.

Punoj kreativne energije, s nikad smanjenom voljom da uči i radi, Aniti je i u poznim godinama uspijevalo da održi korak sa savremenim tokovima i odgovori pozivima na saradnju mlađih istraživača i umjetnika. Bojazan da će se između nje i pisanja ispriječiti vrijeme, na kraju se obistinila. Iako na koncu osme decenije, otišla je prerano, ostavivši iza sebe započete radove i teme na kojima je željela raditi.

Profesorica Anita Rajčević Mažibradić biće sahranjena na Gradskom groblju Vrbice u Dobroti, 5. novembra u 14 sati”.

 Antonela Rajčević Stjepčević