Međunarodna izložba bokeljskih Hrvata u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 20. lipnja 2024. - 12:55
Autor: 

Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije utkani su izložbu fotografija Koracima predaka, taktom kola sv. Tripuna i glasom Malog admirala. Nastavak je ovo međunarodnog projekta Putevima bokeljskih Hrvata. Izložba se može pogledati u Zagrebu, a otvorenje izložbe u Kotoru bit će 21.6., s početkom u 19.30.

Prije šest godina ovaj je projekt pokrenut kako bi se javnost u Hrvatskoj i Crnoj Gori bolje upoznala sa svim ljepotama Boke i kulturnim sadržajima svih generacija. U posljednjih pet godina fotografi Krsto Vulović i Filip Popović zabilježili su Bokelje u raznim prigodama. Kroz objektiv su dočarali svu ljepotu bokeljske nošnje i odore bokeljske mornarice.

 „Putevima Bokeljskih Hrvata priređuje izložbu koja predstavlja nositelje svečanosti sv. Tripuna i Kola sv. Tripuna. Obvezuje nas da svoju baštinu, koja je hrvatska i crnogorska čuvamo, dijelimo i nadograđujemo, prije svega kao nit kojom se vežu ljudi, nacije i države!“ – izjavila je prof.dr.sc.  Vanda Babić.

 Bokeljska mornarica tijekom povijesti imala je veliku ulogu i značaj u životu Kotora, na osnovi čega je stekla određene privilegije. Tako je, na temelju dvojne funkcije čuvara grada, ostvarila privilegiju trodnevne vlasti nad gradom od 1420. godine, tj. još iz vremena slobodnoga grada pa do propasti Mletačke Republike 1797. Danas se ta privilegija simbolizira predajom ključeva grada Kotora koje Bokeljskoj mornarici uručuje predsjednik Općine Kotor kao dio njezina tradicionalnog ceremonijala koji se održao u nošnji, oružju, komandama i kolu.

 „Ogromna čast, najveća za Hrvata, rođenog Kotoranina. San je, često kažu proizvod želja, ali i čudan sklop radnji vezanih za saznanja, podatke i razmišljanja. Sjetim se  često jedne  priče koja se u mojoj obitelji, onako, u određenim važnijim  okupljanjima za sve nas u rodu, prepričavala sa posebnim osjećanjima. Pričalo se i spominjalo, u dijelu te priče,  s ponosom, kako sam dobio ime, po  stricu moga oca. Uz ime, dobio sam i njegov obiteljski prsten, kasnije igrom sudbine pronašao njegov štap!“ – izjavio je Admiral bokeljske mornarice Mirko Vičević.

Izložba prati i djelovanje Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Rijeka, koja osim na Svečanosti svetog Tripuna, tradicionalno sudjeluje i u Proslavama sv. Vida, zaštitnika Grada Rijeke.

„Tradicija sudjelovanja Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 na obilježavanju Sv. Vida  doprinos je Bokelja proslavi zaštitnika Grada Rijeke. Time se na simbolički način povezuju mjesto u kojem pripadnici riječke bratovštine sada žive i Boka kotorska iz koje sa sobom donose ovu tradiciju!“ – izjavio je Tomislav Brguljan.

 Projekt Putevima bokeljskih Hrvata posljednjih šest godina neumorno gradi mostove suradnje i kulturne razmjene dviju države i naroda, Hrvatske i Crne Gore. „Događanja ovoga projekta postala su prepoznatljiva, medijski iznimno popraćena, ali i, na neki način, tradicionalna i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori. Misije i ciljeve ispunjavamo zavidnim kontinuitetom, uključivanjem brojnih suradnika Projekta, ali i podizanjem svijesti o važnosti čuvanja hrvatskog nacionalnog identiteta Boke u cjelini!“ – istaknula je ambasadorica projekta Sanja Putica.

Kako bismo očuvali i prenijeli dio njih na neke nove generacije, kako bismo Boku oteli zaboravu i činili je živom svakim danom, nastao je projekt Putevima bokeljskih Hrvata. „Svake godine otvaramo nove prozore i gledamo ljepote zaljeva koji nam toliko znači. Djelima umjetnika koji su ga barem jednom osjetili pričamo priču o suživotu, bogatoj i ponosnoj povijesti, ali isto tako zajedno koračamo u budućnost koja će biti upravo onakva kakvu sami danas stvaramo!“ – zaključio je autor projekta Toni Dabinović.

Projekt se održava pod supokroviteljstvima predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsjednika  Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Partner projekta u Crnoj Gori je Hrvatsko nacionalno vijeće. Sponzori su JANAF d.d., Croatia Airlines, The Westin Zagreb, Erste Banka Hrvatska, Grad Kotor te Regent Porto Montenegro.