Maja Perfiljeva - živjet će vječno kroz svoja djela

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 11. srpnja 2024. - 9:43
Autor: 

„Divne plave moje vale“ naziv je izložbe koja  je sinoć otvorena u JU Muzej i galerija Tivat, u znak sjećanja na sugrađanku i pjesnikinju, Maju Perfiljevu. Na početku večeri, kazališna redateljica i glazbenica Dušanka Belada, oduševila je izvedbom  pjesme „Bokeljska noć“, kao i na samom kraju, kada nas je podsjetila na vrijednost stihova Maje Perfiljeve, koja je neraskidivo bila  vezana za Boku, a to će i ostati, jer će kroz stihove i dalje  živjeti.  Prisutne je pozdravila direktorica Muzeja i galerije Danijela  Đukić, koja se osvrnula na život i  stvaralaštvo Maje Perfiljeve, kao i na brojne talente koje je imala: „Akvareli, koje ste u prilici da vidite večeras, otkrivaju nam još jedan u nizu talent Maje Perfiljeve i naziv izložbe oslikava bokeljske vale, koje i dan danas mi isti starosjedioci Boke otkrivamo“.

Profesor Neven Staničić je podsjetio na specifičnost Majinog stvaralaštva, pisanja u prvom licu muškog roda : „... samo je jedan od antologijski poznatih refrena sarajevske grupe Indexi ( Balada), napisan u muškom rodu za Davorina Popovića, vokala i frontmena ove poznate grupe, a pod potpisom Maje Perfiljeve , koju ovdje u Boki prije svega poistovjećujemo sa stihovima čuvene Bokeljske noći, koju  opet prisvojivši je „našom“ dobrano već svrstavamo i narodnom  - opštom vrijednošću“ A, to je zapravo priča o Maji, koju je životni kontekst svrstao u onu vrstu izvornih stvaralaca od kojih zapravo počinje i na čija se djela nadovezuje naknadna umjetnost i novi stvaralački izražaji. I, dok je kod njenog pjesničkog opusa, zapravo sve jasno i u najvećem broju slučaja gotovo žanrovski  i do personalnih adresa podređeno načinu i formi prezentacije, kod njenog likovnog izraza, kojem je takođe bila sklona, pažnju treba usmjeriti na korak koji je (najčešće) slijedio slici..., ka modnom dizajnu i odjevnom predmetu životnog stila, koji je preferirala“.

Staničić je podsjetio i na zanimljivu činjenicu da su se upravo Majini roditelji vjenčali  u crkvici sv. Mihovila, koja se nalazi u sklopu Muzeja i galerije.

Sestra Maje Perfiljeve, gospođa Nada,  pomogla je u organizaciji izložbe, na čemu joj je direktorica Đukić izrazila zahvalnost.

Djela, koja smo sinoć imali priliku vidjeti su jedinstvena, kava je bila i Maja Perfiljeva te su svi posjetitelji izložbe uživali u viđenom.