„Kršćanska slava, a bokeška dika“ - blaženi Gracija s Mula

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 10. studenog 2016. - 10:21
Autor: 

U prekrasnoj crkvici na Muo, nakon trodnevne priprave, jučer je održana svečana sveta Misa u čast bokeškog sveca blaženog Gracije s Mula.

Svetu Misu predvodio je prečasni don Pavao Medač, uz koncelebraciju mnoštvo svećenika Kotorske biskupije.  Brojnom puku koji su se došli pokloniti i pomoliti svome Svecu, don Pavao se obratio u svojoj nadahnutoj propovijedi pojašnjavajući našu povezanost s Bogom preko čašćenja tijela i duša naših svetaca.

„Što je to što privlači ovaj narod da prilazi oltaru na kojem su smještene moći bl. Gracije. To bi bilo teško ukratko odgovoriti. Zašto? Zato što svatko od nas tu bliskost s tim Svecem doživljava na svoj način. Nekada sam razmišljao da je čašćenje njegovoga tijela suvišno, i bilo mi je posve nerazumljivo. Pa to je samo tijelo jednoga čovjeka, to tijelo nije ništa posebno. Zašto? Pa njegova duša je sveta, njegova duša živi u Nebu. A onda sam lagano naučio da se časteći, dodirujući tijelo jednoga sveca, zapravo časti i dodiruje sveta Duša toga sveca. A ako si dodirnuo dušu jednoga sveca, onda si ušao u potpuno zajedništvo s Bogom.

2008. godine, kada smo ovdje u crkvi otvorili kovčeg našeg Sveca i imali zadatak obući ga u novo odijelo, dok je napolju čekao narod i molio se, mi smo imali tu privilegiju vidjeti tijelo našeg Sveca onakvo kakvo jeste, ali ne dodirivati ga našim rukama. Mi smo u tome momentu, skrivajući sreću svako za sebe, osjetili nešto posebno. Taj treptaj duše koji potresa cijelo tijelo čovjeka. Osjećali smo blizinu Svetoga. Vi sada dodirujete Sveto. Prateći svih ovih godina što se događa kada vi ulazite i izlazite iz ove crkve, nekako doživljavam kao uvjerenje da vi to jako dobro znadete. Vi kada prilazite ovome oltaru, vi znate da je cijeli taj oltar jedan veliki relikvijar, gdje stoje relikvije našeg Sveca. I to sve onakve kakve jesu već punih 500 godina. Hoće Bog tu svoju prisutnost preko tijela našega Sveca sačuvati i za buduća vremena. On će i našim pokoljenjima dati tu mogućnost da kad budu ulazili u ovu crkvu s molitvom i sa željom da dodirnu sveto tijelo bl. Gracija da se mogu vratiti u svoje živote obogaćeni onim milostima koje su primili…

Draga braćo i sestre, svima čestitam svetkovinu bl. Gracije i želim da prijateljstvo sa njim u vama poraste u vaše dubine, i da iz tih dubina donese dobre plodove za budućnost, za buduća pokoljenja“ – prigodnom čestitkom don Pavao je zaključio propovijed.

Na kraju svete Mise, vjernicima je čestitku uputio i muljanski župnik, don Robert Tonsati uz zahvalu svima koji su uzveličali svetkovinu bl. Gracije, svećenicima koji su u velikom broju sudjelovali na sv. Misi, te katedralnom zboru „Sveti Tripun“.

Po završetku svete Mise, nakon molitve pred oltarom posvećenom bl. Graciji, uslijedilo je tradicionalno cjelivanje svetih moći.

U kalendaru opće Crkve, spomen blaženog isposnika s Mula slavi se 8. studenog, jer je narednog blagdan Posvete lateranske bazilike. U Kotorskoj biskupiji ovaj spomen ima status svetkovine i proslavlja se 9. studenog kada je i dan Gracijina rođenja za Nebo.