Kotorska pašta čuva se od zaborava

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 06. lipnja 2016. - 9:36
Autor: 

Da i one male fešte mogu biti organizirane na visokom nivou i privući veliku pozornost javnosti dokaz je i subotnja Fešta od krempita, posvećena na daleko poznatoj kotorskoj pašti, a sve u cilju očuvanja ove kotorske slastice. Organizator je bila mjesna zajednica Kotor i njena predsjednica Dragana Knežević,  uz potporu Luke Kotor, Općine Kotor, Nacionalne TO, TO Kotora i kafane „Dojmi“.

Dragana Knežević se zahvalila svima na pruženoj potpori u realizaciji ove manifestacije, koja se drugi puta održava u Kotoru, a po riječima Knežević cilj je da se stari recept za kotorsku krempitu sačuva i stavi na listu kulturnog nematerijalnog dobra.

Kotorsku paštu i Kotorani i posjetitelji rado pamte iz nekadašnje slastičarnice „Zdravljak“, nedavno je stidljivo počela da se pojavljuje po kotorskim kafićima, a pravi kuriozitet je da se prava kotorska pašta može naći u jednoj slastičarnici u Montevideu.

Ove godine svrstana je i u gastro vodiču koje izdaje TO Kotor.

Domaćica ove večeri potrudila se da brojnim nagradnim igrama animira posjetitelje, u kojima su rado sudjelovali ne samo žitelji Kotora već i brojni gosti.  Žiri u sastavu: Dušan Davidović, Marija Radulović, Mirza Krcić s predsjednicom Vlastom Mandić, imao je zadatak da ocijeni krempite koje su domaćice pripremile, te su nagrade za najbolje krempite osvojile već dobro poznate kotorske majstorice. 3. mjesto i nagradu od 100,00e dobila je Vesna Popović, 2.nagrada od 150,00e pripala je Branki Rađenović, a 1.nagradu u iznosu od 250,00e dobila je Melita Krivokapić.

I glazbeni dio programa je pažljivo biran, pa je za svačije uho bilo ponešto. Nastupio je ženski kvartet „Allegria“, ženska klapa „Incanto“ i sastav „Organic trio“.

Posjetitelji su imali samo riječi hvale za izvrsnu organizaciju i ugođaj  i poželjeli da ova manifestacija preraste u tradicionalan događaj.