Kotoranin Vasko Lipovac

Time to read
3 minutes
Read so far

Petak, 18. kolovoza 2023. - 10:58

Vasko Lipovac, kipar, slikar, grafičar, dizajner, ilustrator i scenograf rođen u Kotoru, najveći i najplodniji dio svog života proveo je u Splitu. Bio je vezan za Boku kotorsku što je vidljivo i u njegovim radovima. Njegov likovni svijet nalik je na pučinu kojom dominiraju brodovi i čežnje za njihovim povratkom. Kotorani bi mu se trebali odužiti na način da Galerija u Kotoru nosi njegovo ime.

Vasko Lipovac rođen je 14. lipnja 1931. godine u Škaljarima u blizini Kotora od ugledne građanske obitelji s petero djece. Nakon državne realne gimnazije u Kotoru, u jesen 1950. godine Vasko upisuje Akademiju primjenjenih umjetnosti u Zagrebu gdje se nakon kratkotrajnog boravka na kiparskom odjelu u klasi profesora Koste Angeli Radovanija prebacuje na studij slikarstva pod mentorstvom Željka Hegedušića na kojemu će i diplomirati u lipnju 1955., iste godine kada ta institucija prestaje djelovati.  Sredinom šezdesetih godina, nakon odluke da sa suprugom Milenom Zagreb zamijeni Splitom, u kojem je u međuvremenu stvorio i obitelj, Split postaje njegovo stalno odredište pa bi se moglo reći i njegova sudbina. U Splitu Vasko Lipovac počinje sa svestranim umjetničkim radom djelujući istovremeno i kao kipar, slikar, grafičar, dizajner, ilustrator i scenograf. Nadahnuće je crpio iz sjećanja na djetinjstvo u Kotoru  (jedrenjaci, mornari), a posebno je zaokupljen crkvenom baštinom (pale, reljefi, zlatarski predmeti), kojom se služi kao motivskim ishodištem, ali i formalno (diptih, poliptih). Dio svojih radova izlagao je u Kotoru 1966. godine. Kotorani ga nisu zaboravili pa su mu se odužili izložbom 2013. godine. Njegovi radovi prikazani su na bezbrojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Radio je i brojne scenografije na Dubrovačkim ljetnim igrama i za HNK Split, kostimografije, kao i lutke za Kazalište lutaka „Pionir“ u Splitu. Dobitnik je brojnih nagrada, a o njemu je snimljen i dokumentarni film T. Maroevića „Između kista i dlijeta“.   Umro je u Splitu 4. srpnja 2006. godine. Vasko Lipovac je autor golema grafičkog opusa. Likovno je opremio brojne turističke objekte između ostalih i hotel Dubrovnik President na Babinom Kuku (Orlando, Poliptih, 1976), hotel Argentina 1969. godine, hotel Marko Polo na Korčuli, hotel u Brelima i hotel Marjan u Splitu. Izvodio je i skulpture u javnim prostorima.  Za svoj rodni grad Kotor napravio je nekoliko radova. Za crkvu sv. Marije Koleđate (Bl. Ozane) uradio je brončane vratnice 1989. godine s reljefima životopisa te svetice. Za Pomorski muzeju u Kotoru uradio je 1985. godine šest brončanih tabla u reljefu na kojima su prikazani najznačajniji događaji i najmarkantnije ličnosti iz bogate prošlosti Boke kotorske (nalaze se u ulaznom holu muzeja). Za Centar za kulturu Kotor uradio je 24 brončane table 1983. godine na kojima su prikazane najvažnije ličnosti i događaji iz prošlosti Kotora, a za Povijsni (Istorijski) arhiv u Kotoru sliku notara koja se nalazi u prizemlju objekta. Njegovi radovi se nalaze i u zgradi Kotorske biskupije, crkvi sv. Dujma u Škaljarima i po privatnim zbirkama kotorana.

Lipovcu u čast je u Klovićevim dvorima 14. rujna 2017. godine bila otvorena velika retrospektivna izložba koju sam imao čast posjetiti. Ukupno 250 djela je bilo izloženo na dvije etaže Galerije Klovićevi dvori, a publika je time prvi put dobila priliku vidjeti toliki obim djela koja svjedoče o medijskoj i poetskoj raznolikosti opusa toga istaknutog hrvatskog umjetnika - rečeno je na otvorenju. Hrvati ga smatraju svojim jer je skoro cijeli život tamo i proveo. Na izložbi su se mogli vidjeti mornari i njihove strpljive žene, biciklisti, sveci i kardinali, more i brodovi i poneki ulomak mediteranskog krajolika. Tu je bio i kip sv. Jeronima prevoditelja biblije, pustinjaka i isposnika visok 220 cm izrađen od drveta i pozlaćen. Vasko Lipovac ga je odjenuo u kardinalsku odjeću, s kardinalskim šeširom na glavi nalik aureoli, na ispruženu ruku mu je stavio bibliju, a na Bibliji je Crkva sv. Jeronima u Rimu. Kotorska biskupija je svojevremeno tu skulpturu i darovala Crkvi sv. Jeronima u Rimu.

Na izložbi je prikazan dio pedesetogodišnjeg Lipovčevog rada pa se mogla steći podrobnija sliku o različitim fazama stvaralaštva umjetnika. Predstavljen je bio presjek umjetnikova prepoznatljivog stvaralaštva. Izlošci su najvećim dijelom iz vlasništva umjetnikove obitelji, a izloženi su bili na oko 2 000 kvadrata.

Vasko Lipovac je u suradnji s arhitektima i drugim stvarateljima oplemenio mnoge javne prostore na obali i otocima. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. On je stalno u mislima imao svoj rodni kraj Boku i svake godine bi dolazio na okupljanje Bokelja uoči Tripundana u Splitu. Jedan zaljubljenik u njegov rad rekao je: „Vasko Lipovac i to je Boka kotorska“.

Kustos Pomorskog muzeja u Kotoru i odbornik u kotorskom parlamentu, Ilija Mlinarević uputio je JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ u Kotoru 2021. godine inicijativu da se umjetničkoj galeriji koju zovu ,,staklena galerija“ u sklopu zgrade Kulturnog centra dodjeli ime proslavljenog slikara, kipara i grafičara Vaska Lipovca. Za taj predlog naziva - Umjetnička galerija „Vasko Lipovac“ dobio je suglasnost porodice Lipovac iz Splita koji su pravni nasljednici njegove bogate ostavštine. Time bi odali dužno poštovanje prema našem cijenjenom sugrađaninu, velikom likovnom stvaratelju, rođenom Kotoraninu, koje je do sada izostalo.

 

Tekst i slike: Andro Saulačić