KOTOR : „AKADEMSKI SLIKAR I SKULPTOR VASKO LIPOVAC VRAĆA SE DOMA"

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 16. svibnja 2013. - 1:02
Autor: 

„Akademski slikar i skulptor Vasko Lipovac vraća se doma" naziv je izložbe koja je u srijedu otvorena u palači "Grgurina" u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor.
Izložbu je otvorila pomoćnica ministra kulture Republike Hrvatske mr. sci Vesna Jurić Bulatović koja je kazala kako dolazeći u muzej posmatrajući stalnu muzejsku postavku koja sjajno korenspodira sa djelima Vaska Lipovca, kipara slikar grafičar rođenog Kotoranina svojim likovnim izričajem i velikim opusom daje golemi doprinos antologiji hrvatske crnogorske ali i europske moderne umjetnosti.

„U svom pedesetogodišnjem umjetničkom radu utemeljio je svoj vlastiti izraz u kojem isčitavamo spontaost slobodu iskrenost koja je posebice vezana uz mediteranski idenentitet, dalmatinske motive te gradove Split i Kotor. Ovaj nenadmašni sintezist slikarstva i skulpture i prizora iz jedinstvenog života te svestrani umjetnik ostavio je neizbrisiv trag svoje umjetničke osobnosti u hravtskoj likovnoj umjetnosti. Tokom svog umjetničkog djelovanja Vasko Lipovac je svojom umjetnošću povezivao narode i kulture" -kazala je pomoćnica ministra kulture Republike Hrvatske mr. sci Vesna Jurić Bulatović otvarajući izložbu.
Ravnateljica Pomorskog muzeja mr Mileva Pejaković Vujošević, istakla je „u svoju matičnu luku večeras su uplovila umjetnička djela našeg uvaženog sugrađanina, akademskog slikara i skulptora Vaska Lipovca, Kotoranina, i našla svoje pravo mjesto pod svodom barokne palače „Grgurina", gdje je davne 1966. godine bila jedna od njegovih prvih samostalnih izložbi.
Naš veliki umjetnik, gospodin Lipovac, je na naše veliko zadovoljstvo i radost bio i ostao dio ove kulturne institucije od njegovog postojanja do danas. Ljubomorno čuvamo njegova djela iz najranijeg perioda koje je naslikao za potrebe muzeja, neposredno poslije njegovog otvaranja 1952. godine, portret kapetana Iva Vizna, kao i slika Vizinovog broda"Splendido", koje zauzimaju vidno mjesto u postavci muzeja u centralnoj dvorani.
Lipovac je ostavio Kotoru i Boki izvanredna i vrijedna umjetnička djela i zato, sa ovog mjesta predlažem da se jedna ulica u Kotoru zove njegovim imenom, jer on to zaslužuje kao jedan od najvećih bokeljsko-dalmatinskih stvaraoca, a čije likovno trajanje obuhvata gotovo šest decenija, zauzimaju vidno mjesto na kulturnoj mapi Kotora, Boke, Crne Gore I Hrvatske.
Njegov bogat stvaralački opus biće predstavljen u našem muzeju kroz trajan dokument, jer je u planu da zajedno sa udrugom "Vasko Lipovac-VAL" iz Splita da tiskamo ediciju "Vasko Lipovac i njegovo doba", koja bi ugledala svijetlost dana iduće godine i bila promovirana na ovom istom mjestu - kazala je ravnateljica Pomorskog muzeja Kotor mr Mileva Pejaković Vujošević.
Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović kazala je kako u ime grada grada Kotora ima čast govoriti o izložbi „Vasko Lipovca vraća se doma" u organizaciji Pomorskog muzeja i udruge Val iz Splita koji su omogućili da uživamo u djelima ovog vrsnog umjetnika rođenog Kotorina.
„Djela Vaska Lipovca se nalaze osim u Pomorskom muzeju i u kotorskom Povjesnom arhivu, Centru za kulturu grada Kotora, crkvi Blažene Ozane, crkvi Svetog Dujma, Bogorodičinom hramu na Prčanju, kao i u brojnim privatnim zbirkama. Grad Kotor ponosan je na zaostavštinu velikog umjetnika Vaska Lipovca jednog od najvećih staralaca Hrvatske i Crne Gore"- kazala je gradonačelnica Kotora Ćatović.
Sin Vaska Lipovca, Mario Lipovac apostrofirao je kako njegov otac nije u stvari nikada ni otišao iz Kotora, sve što je radio imalo je pečat njegovog djetinjstva i njegovog Kotora. Prostor koji je Vasko stvarao i opisivao kroz svoja umjetnička djela je prostor koji je zajednički a ne prostor različitistost.
Umuzičkom dijelu nastupila je klapa „Škuribanda"
Vasko Lipovac rođen je 14. lipnja 1931. u Kotoru. U Zagrebu 1955. završava Akademiju primijenjenih umjetnosti, nakon čega surađuje u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića.
Od 1956. upriličio je više od 30 samostalnih izložaba, a sudjelovao je i na više od 200 skupnih postava diljem svijeta. U Splitu je živio i radio od 1964.
Dobitnik je brojnih nagrada za skulpturu, ilustraciju i javne spomenike, među kojima i prve nagrade za spomenik košarkašu Draženu Petroviću 1995. i za spomenik Marku Maruliću 1998.
Lipovac je prepoznat po svojim najčešćim motivima mornara i brodova, te ciklusu skulptura "Biciklisti". Vasko Lipovac je i izvan hrvatskih granica priznati umjetnik, posmodernist u čijim se slikarskim i kiparskim radovima, te u scenografijama uvijek prepoznavao prostor izrazitog mediteranskog ugođaja, kolorita i istančanog humora.
Svoju posljednju veliku izložbu "More, sport, erotika, tri puta Lipovac" priredio je u Galeriji umjetnina u Splitu.
Vasko Lipovac umro je 2006. u Splitu.
Audio: Direktorica Pomorskog Mileva Pejaković Vujošević

Audio: Gradonačelnica Kotor Marija Ćatović

Audio: Mario Lipovac sin Vaska Lipovca

Audio: Pomoćnica ministrice kulture RH Vesna Jurić Bulatović