Koncertom Gradske muzike Kotor počela manifestacija "Od Božića do Božića"

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 24. prosinca 2019. - 10:13
Autor: 

Tradicionalnim novogodišnjim koncertom Gradske muzike Kotor sinoć je u prepunoj sali Kulturnog centra "Nikola Đurković" počela manifestacija "Od Božića do Božića" koju je svečano otvorio predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

“Prošlo je sedam godina od dana kada su naše sugrađanke maštovito, sa željom i ciljem da imamo manifestaciju sa drugačijom bojom i ukusom, dale puno energije i snage da bi večeras imali ono po čemu je, između ostalog, Kotor i prepoznatljiv. Sve ono što će se dešavati u narednim danima, a što je nazvano Od Božića do Božića, treba da predstavlja čast i ponos svih nas koji ćemo i u budućnosti podržavati ovu manifestaciju. Večeras uživamo u onome što jeste tradicija Kotora, što jeste 177 godina dobrog ukusa u konceptu Gradske muzike Kotor” – ističe Aprcović.

Kako navodi, u narednom periodu, očekuju nas mnogobrojne manifestacije.

“Kotor je zbog toga drugačiji, ljepši, puno bolji od onih koji su pokušali da kopijama naprave nešto što se ne može napraviti. Zbog toga ćemo sigurno, kao lokalna samouprava, podržavati ovakve manifestacije zbog toga što će Kotor biti i dalje u budućnosti bolji, ljepši o prepoznatljiviji” – ocjenjuje Aprcović, čestitavši svim prisutnima u Kulturnom centru nastupajuće božićne i novogodišnje praznike.

“Želim vam sretne, blagoslovene, u zdravlju i sreći provedene božićne i novogodišnje praznike, a Kotor neka pjeva” – poručuje Aprcović.

U ime organizatora govorila je Tina Bjelobrković, portparolka NVU “Karampana”.

Suorganizator manifestacije je Turistička organizacija Kotor, a njena direktorka Ana Nives Radović kazala je da je NVU „Karampana" i ove godine pripremila izuzetno bogat program.

“Nije slučajno što upravo Gradska muzika Kotor svake godine otvara ovu manifestaciju Od Božića do Božića, jer svaka numera iz njihovog bogatog repertoara nosi određenu poruku. Oni izvode djela klasične muzike, dobro poznate evergreene, ali i modernu muziku. I svako djelo koje večeras čujete je zapravo poruka svima vama. Velika djela klasične muzike poruka su da sve ono što je nastalo u svjetskoj kulturi kao dio svjetske kulturne baštine Kotor zna da sačuva. Evergreeni nas podsjećaju da nikada ne zaboravljamo neke lijepe stvari, a savremeni hitovi u izvođenju muzičkog sastava nastalog prije 177 godina, pokazuju da samo onaj koji zna da sačuva tradiciju može da ide u korak sa svijetom” – navodi Radović.

Ona ističe da će podrška manifestaciji “Od Božića do Božića” biti iz godine u godinu sve veća.

“Ovaj događaj, na ovaj način čini da zime u Kotoru, uprskos velikim kišama i hladnim vjetrovima, ne budu ni dosadne ni hladne” – zaključuje Radović.

Na repertoaru Gradske muzike Kotor su bile različite tradicionalne i moderne kompozicije.

Gosti koncerta bili su Gradski hor "Nikola Đurković" i ženska klapa "Incanto".

U publici su, pored brojnih Kotorana i gostiju našeg grada, bili: potpredsjednica Opštine Kotor Sonja Seferović, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marina Dulović, direktorka Kulturnog centra Tatjana Miljenović, direktor DOO “Komunalno Kotor” Milan Popović, dugogodišnji dirigent Gradske muzike Vladimir Begović, te počasni član Gradske muzike Nikola Konjević.

Program je vodila Dolores Bonić-Fabian.

Podsjetimo, manifestacija "Od Božića do Božića" trajaće do 8. januara naredne godine. Organizator je NVU "Karampana" u saradnji sa Turističkom organizacijom Kotor, a pokrovitelj je Opština Kotor.

 

(Foto: Ranko Maraš i Radio Kotor)