Jandroković: "Od srca vam čestitam na svemu što radite"

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 18. ožujka 2019. - 15:03
Autor: 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković boravi u službenom  posjetu Crnoj Gori, gdje se u Kotoru i Tivtu susreo s  predstavnicima hrvatske zajednice u Crnoj Gori. Sastancima  su nazočili i  veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori NJ. E. Veselko Grubišić, konzul gerant u kotorskom Konzulatu Marijan Klasić,  saborski zastupnik Branko Bačić,  župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić i gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković.

Gosti iz Hrvatske su se susreli s mons. Ilijom Janjić, biskupom Kotorske biskupije, koji je istakao  kako je Kotorska biskupija povezana s državom Hrvatskom  te da su joj vrata uvijek bila otvorena za sve kojima je bilo potrebno. „Oni koji bi trebali stvoriti državu kao što je Republika Hrvatska, trebali bi biti jedno srce i jedna duša. Ako vjernik želi biti sa Kristom on će biti jedno srce i jedna duša. Ako građanin jedne države želi biti jedno srce i jedna duša, treba da krasi to domoljubljem“ – rekao je biskup kotorski.

Don Anton Belan je prisutne upoznao s poviješću katedrale sv. Tripuna  i vrijednim eksponatima, koje su imali prilike vidjeti u katedrali.

Predsjednik Sabora je sa suradnicima posjetio Hrvatsko građansko društvo. Predsjednik Hrvatskog građanskog društva Mario Brguljan je  sa članovima HGD-a upoznao goste iz Hrvatske s radom Društva, kao i problemima s kojima se susreću.

 Obilazak otoka Gospe od Škrpjela  je na predsjednika Sabora i suradnike ostavio poseban dojam.

Nakon obilaska  otoka  Gospe od Škpjela uslijedio je posjet Hrvatskom nacionalnom vijeću.  Sastanku su nazočili v.d. predsjednika Hrvatske građanske inicijative Josip Gržetić, zastupnik HGI – ja u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović ,  predsjednik HNV – a Zvonimir Deković, dopredsjednica HNV- a Ljerka Sindik, kao i profesorica  hrvatske nastave u Crnoj Gori  Brankica Vrbat.

„Razgovarali smo o statusu Hrvata u Crnoj Gori, oni itekako skrbe o hrvatskom identitetu, hrvatskoj kulturi i tradiciji. U tome ima potporu crnogorske države. Postoje uvijek neke stvari koje možemo unaprijediti u materijalnom i financijskom smislu. No ono što je važno je da Hrvati, kao lojalni građani Crne Gore, žele priznanje za svoj doprinos i kulturnoj i duhovnoj ostavštini ove države“, rekao je  Jandroković nakon sastanka.

Zvonimir Deković izrazio je zadovoljstvo današnjim posjetom te kazao da ovakvi posjeti dokazuju da ustavna kategorija nije samo „mrtvo slovo na papiru“, nego da se upravo ostvaruje.

 „Današnja posjeta je nastavak onog dobrog kontinuiteta, koji se ogleda u činjenici da svi hrvatski dužnosnici, kada posjete Crnu Goru, istodobno posjete i hrvatsku zajednicu i njene političke i društvene predstavnike. Mislim da je to jedan dobar temelj i za afirmaciju odličnih odnosa između službenog Zagreba i Podgorica, ali i za afirmaciju hrvatske nacionalne manjine, koja daje i davat će snažan doprinos tim dobrim odnosima - kazao je zastupnik Vuksanović.

Na kraju, uslijedio je sastanak predsjednika Hrvatskoga sabora s hrvatskom poslovnom zajednicom u Crnoj Gori.

 Drugoga dana službenog posjeta Crnoj Gori, 19. ožujka , predsjednik Sabora sudjelovat će na Konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative u Budvi gdje će održati izlaganje.

Audio: 
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković