Jak potres potresao Crnu Goru, epicentar u Albaniji, tresla se cijela regija

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 26. studenog 2019. - 8:48
Autor: 

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je jutros u 3.54 sata registrirao snažan potres sa epicentrom na osam kilometara sjeverno od albanskog grada Drača potres u Albaniji.  Potres se osjetio u svim državama regije.  U 7.10 sati Albaniju je pogodio još jedan jači potres, koji se također osjetio u Crnoj Gori i njegova jačina je, prema preliminarnim podacima, iznosila 6,5 stepeni Rihterove skale.

“Zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju, a koji se osjetio i u Crnoj Gori, jedan je od najjačih instrumentalno registrovanih pored onog iz 1979. godine”, kazala je načelnica u Zavodu za seizmologiju Jadranka Mihaljević.

Ona je istakla da se potres snažno osjetio i u Crnoj Gori, a da je ovom potresu u Albaniji prethodili nekoliko slabijih.

“Možemo reći da je zemljotres od 21. septembra koji je pogodio Albaniju i iznosio 5,8 po Rihteru bio uvod u aktivaciju seizmogene zone. Tlo i dalje radi. Poslije ovako jakog zemljotresa može se očekivati velika serija zemljotresa”, rekla je Mihaljević.

“Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 6,1 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VII-VIII stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 24 kilometra”, priopćeno je nakon prvog jačeg potresa iz Zavoda.

“Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati veće materijalne štete u epicentralnom području”, priopćeno je iz Zavoda.

Albanski mediji prenose da je epicentar bio na devet kilometara od Drača, u moru… Magnituda potresa iznosila je 6,4 stepeni po Rihteru. Ljudi su u panici istrčavali na ulice.