Izniman kulturni događaj u katedrali sv. Tripuna

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 07. srpnja 2019. - 11:45
Autor: 

U prepunoj katedrali sv. Tripuna u Kotoru sinoć je predstavljeno fototipsko izdanje Kotorskoga misala sv. Jakova od Lođe.

Večer je započela napjevom iz Kotorskoga pontifikala pod nazivom ''Tollite portas''- Otvorite vrata,  koji je priredio Muzički centar Crne Gore 2002. godine. Taj crkveni napjev datira s kraja 11. i početka 12. stoljeća, a pjevao se na ovom  mjestu u katedrali i prigodom njene posvete 1166. godine.

„Iznimnu zahvalnost dugujemo dr. sc. Lenki Blehovoj Čelebić, koja je radom na ovom misalu samo nastavila jedan izvanredan slijed svoje znanstvene ostavštine,  vrijedne za Boku kotorsku i Crnu Goru u cjelini, koju čine djela kao što su ,,Kršćanstvo u Boki od 1200. – 1500.“  i  ,,Žene srednjevjekovnog Kotora''. Nadam se da će gospođa Lenka zaokružiti svoj rad na najznačajnijim djelima Boke tek onda kad, ako Bog da, na jednom od naših budućih skupova budemo predstavljali Kotorski lekcionar i pontifikal koji se danas čuvaju u Sankt Petersburgu. Moram ovdje ispred HNV-a kao izdavača ovog monografsko- fototipskog izdanja zahvaliti javno uredniku gospodinu Nevenu Staničiću, recenzentu akademiku Stjepanu Damjanoviću i akademiku Josipu Bratuliću“, istakao je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, koji se obratio prisutnima. Također je izrazio zahvalnost don Antonu Belanu na strpljenju i neophodnim konzultacijama.

Nakon obraćanja gospodina Dekovića, koordinatorica projekta Ana Vuksanović, pročitala je pismo potpore Nj. E. predsjednika Crne Gore, gospodina Mila Đukanovića. Nakon toga, prisutnima se obratio monsinjor Ilija Janjić, biskup kotorski, koji je istakao da je sinoćnje predstavljanje Misala „izniman kulturni događaj ne samo za Kotor i Boku, nego i za cijeli povijesno dalmatinsko - dukljanski geografski kontekst i to ne samo ove godine, jer se radi o znanstveno-izdavačkom poduhvatu, koji će popuniti prazninu minulih desetljeća, a budućim naraštajima otvoriti novo i široko polje za znanstveno istraživanje i interes“. On je također kazao da je predstavljanje Misala u kotorskoj katedrali simbolično, jer su se upravo u toj katedrali pjevale i recitirale svete mise iz Misala. „Stoga nas ne čudi što su upravo najveća ostvarenja ljudskoga duha vezano za kršćansko bogoslužje, kao što je to i ovaj Misal“, rekao je na kraju svog obraćanja biskup kotorski Janjić.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je istakao posebnu vrijednost ovog rukopisa te izrazio zahvalnost svima koji su omogućili da Misal bude predstavljen, jer predstavlja dokaz o bogatom, duhovnom i kulturnom životu ovih prostora.

Akademik Josip Bratulić je govorio o vrijednosti knjige i pisane riječi: „Kao što su neke druge knjige isto napisane u 12. stoljeću one su bile vjesnici nečega što je bilo važno; došla je knjiga kao vrijednost koja se čita, koja se nasljeđuje, koja se nosi kroz cijelu crkvu, visoko gore da se vidi kao neka velika svečanost, kao svete moći“. Osvrnuo se na problem nepismenosti toga vremena; ljudi su se trudili pamtiti i samim tim prenositi znanje na ostale naraštaje i time sačuvati od zaborava kulturno bogatstvo, bez kojeg sadašnja povijest ne bi bila potpuna.

Dr. sc. Lenka Blehova Čelebić je naglasila važnost Kotorskog misala za cijelu europsku kulturu. Ona je govorila o načinima na koji je Misal pisan, njegovom sadržaju, citatima, zapisima, kao i jeziku na kojem je pisan.

Kotorski je misal objavljen i predstavljen uz financijsku potporu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore,  a predstavljanje realizirano uz potporu Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, Kotorske biskupije i Središnjega ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Kotorski misal sv. Jakova od Lođe predstavlja spomenik nulte kategorije dalmatinsko- dukljanske katoličke tradicije iz prve polovice XII. stoljeća.

 

Predstavljanju Misala prisustvovali su: nadbiskup barski Rok Đonlešaj sa svećenstvom i časnim sestrama, mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup, Aleksandar Bogdanović, kao ministar kulture Crne Gore i kao posebni izaslanik predsjednika Vlade Crne Gore  gospodina Duška Markovića;, NJ. E. veleposlanik RH u Crnoj Gori  gospodin Veselko Grubišić, konzul Republike Hrvatske u Kotoru  gospodin Marijan Klasić; gospodin Filip Vujanović sa suprugom; Specijalni državni tužitelj gospodin Milivoj Katnić; Željka Kubiček Raščanin ispred Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore; generalna direktorica Direktorata za unaprjeđenje ljudskih prava gospođa Blanka Radošević Marović; zastupnik u Skupštini Crne Gore gospodin Adrijan Vuksanović, v.d. predsjednika HGI-ja Josip Gržetić; potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović; predsjednica Matice hrvatske - ogranak Boka kotorska Marija Mihaliček, kao i predsjednica Ogranka Matice crnogorske Kotor Mileva Pejaković Vujošević.