Izložba Tijane Cvetić u Muzeju grada Perasta

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 17. svibnja 2019. - 8:37
Autor: 

Na preporuku ICOM-a, 18. 5.,  Međunarodni dan muzeja, održava se od 1977. godine.  OJU”Muzeji” Kotor se godinama unazad pridružuje ovoj manifestaciji i u svojim organizacionim jedinicama organizira  razna događanja, koja afirmiraju kulturu i stvaralaštvo mladih umjetnika, kao i zaposlenih u ustanovi. Tako i ove godine povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. 5., s početkom u 18h u Muzeju grada Perasta bit će otvorena izložbe STRIPA mlade umjetnice iz Kotora Tijane Cvetić.

Tijana je rođena 1990. godine u Beogradu. 1993. dolazi u Kotor gdje uspješno završava osnovno i srednje obrazovanje (Gimnazija Kotor, društveno jezični smjer). Fakultet primijenjenih umjetnosti upisuje 2008. god u Beogradu, odsjek dizajn enterijera. Tijekom studija počinje aktivno da crta i slika. Studije završava u roku, nakon čega odlazi u Novi Sad i 2014. počinje da radi kao grafički dizajner u marketinškoj agenciji, kada se i potpuno preusmjerava na grafički dizajn. Od 2016. godine radi kao freelancer na polju ilustracije i grafičkog dizajna. U Kotor se vraća 2017. godine, a 2018. tu i završava pripravnički staž, u Centru za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Do sada je naslikala desetine slika na platnu i stotine crteža na papiru, a također aktivno slika i crta digitalno, što će i biti predstavljeno na ovoj prvoj samostalnoj izložbi u vidu komičnih strip - ilustracija. Tijekom 2017. godine ti stripovi objavljeni su na nekim od najpoznatijih svjetskih online platformi kao i online dizajn magazina - 9GAG, Bored Panda, DeMilked i mnogim drugim. 2018. god predstavlja se publici na izložbi ’’Kotorski vizuelni umjetnici 2018.’’,  gdje osvaja nagradu po izboru publike ’’Ton i slika- radio Kotor vizuelnim umjetnicima’’. Veliki broj radova možete pronaći na društvenim mrežama: Instagram (@tijanac_art) kao i na Facebook stranici (T Art).

Tijana o svojoj izložbi naglašava sljedeće: „Strip - ilustracije koje želim da predstavim posjetiocima Muzeja grada Perasta nastale su po prvi put u februaru 2017. godine i razvijaju se sve do danas. Nakon dužeg vremena analiziranja i inspirisanja raznim umjetnicima na svjetskoj internet sceni koji se bave sličnim vidom stvaralaštva, odlučujem da se oprobam i sama u komičnom crtačkom opisu svakodnevnih dešavanja i određenih situacija u kojima se nađe pojedinac, nalazeći najlakši način da se sa njima izbori humorom, pa makar i onim sarkastičnim. Glavni karakter stripa je simpatična antropomorfna figura kojom bez suvišnih anatomskih detalja, uz pomoć minimalističke facijalne i tjelesne ekspresije pokušavam gledaocu da približim emociju koja proizilazi iz određene situacije u kojoj sam se našla najčešće i ja sama, ili neko iz mog bliskog okruženja. Krajnji cilj je ne samo kreativno se izraziti već se i kroz komičan crtež i neverbalnu komunikaciju povezati sa ljudima na nekom dubljem nivou; poslati jednostavnu,  ali vizuelno dopadljivu poruku o tome kako smo svi u krajnjoj liniji samo ljudi, i da svi nerijetko proživljavamo slične životne situacije i emocije“.

Po Tijaninim riječima ove strip ilustracije ne poznaju pol, starosnu dob, zanimanje ni meridijane, tako da je njezina ciljna grupa široka, a umjetnički izraz razumljiv uglavnom svima, što je i dokazala njihova dosadašnja popularnost i ekspanzija na društvenim mrežama.

U glazbenom  dijelu sudjeluje DJ P.S. i DJ Bodzie.

Izložba se može pogledati do sredine šestog mjeseca.