Izložba Svetlane Lole Miličković kao dio Kotorskog festivala pozorišta za djecu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 19. svibnja 2016. - 9:24
Autor: 

Kotorski festival pozorišta za djecu, pored bogate glavne selekcije, otkriva još neke od radionica za djecu koja će se održati u sklopu pratećih aktivnosti tijekom festivalskih dana, od 1. do 12.6., u okviru 24. izdanja i ljetnog druženja.

Uredništvo Pratećeg programa Kotorskog festivala pozorišta za djecu, pored brojnih sadržaja koje je već otkrilo, najavljuje i izložbu za djecu, autorice Svetlane Lole Miličković, diplomirane dizajnerice.

Na izložbi će biti prikazano oko 50 mapa s ilustracijama koje su većinom urađene u prethodne dvije godine za potrebe časopisa za djecu „Đače“ i „Igra slova“ u izdanju izdavačke kuće „Naša škola pet plus“. Ilustracije prate različiti umjetnički i neumjetnički tekstovi, kao i igre, zadaci i sl.

Prilikom osmišljavanja i rada na ilustracijama, cilj autorice  je bio da budu usklađene s tekstom, da doprinose njegovom boljem razumijevanju i da budu primjerene uzrastu. “Takođe je važno da budu atraktivne i u skladu s vremenom u kome nastaju. Nastojim da budu vedre, vesele i da „iskaču“ sa stranica” kaže Lola Miličković. “To postižem preklapajući različite obike, teksture, boje i gradacije boja u pozadini s toplim i vedrim likovima u prvom planu koji na taj način efikasno komuniciraju s malim čitaocima”, dodaje ona.

Izložba će biti otvorena tijekom cijelog trajanja Festivala.

Svetlana Lola Miličković, rođena 1974. u Podgorici, u kojoj i danas živi i radi. Diplomirala je grafički dizajn na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Trenutno radi na magistarskoj temi: Uloga grafičkog dizajna u marketing, na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Od 2007. godine radi u Ispitnom centru Crne Gore kao dizajnerica, a do 2007. je radila kao profesor dizajnerske grupe predmeta (pismo, tipografija, grafika knjige, grafičke komunikacije, plakat) u Srednjoj likovnoj školi „Petar Lubarda“ na Cetinju.

Ova dizajnerica u svojoj biografiji ima niz uspješnih projekata iz svoje profesionalne oblasti, kao i brojna zapažena učešća na brojnim kolektivnim izložbama.

Spomenimo još jednom da Prateći program Kotorskog festivala pozorišta za djecu i ovog ljeta činit će glazbeni, likovni, književni, edukativni, filmski i drugi programi, Scena za mlade – koja od ove godine funkcionira kao svojevrstan podfestival Festivala, kao i OFF program.

Uskoro vam otkrivamo još programa koji će ovog ljeta da pokrenu val dječje kreativnosti u Kotoru.

Dobro nam došli na 24. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu!