Izložba „Dokumentarna fotografija Crne Gore“ otvorena u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 21. travnja 2018. - 10:10
Autor: 

Otvorenje kolektivne  izložbe „Dokumentarna fotografija Crne Gore“ upriličeno je sinoć u Muzeju i galeriji Tivat.

Izložba, koja je ove godine okupila devet autora, ima za cilj jačanje fotografske zajednice u Crnoj Gori. Autor izložbe je Dalibor Ševaljević,  a selektor izložbe Lazar Pejović. Autori koji nam predstavljaju radove su: Bojan Janković, Dalibor Ševaljević, Damir Murseljević, Dejan Dajković, Dejan Kalezić, Luka Bošković, Radoje Jovanović, Stevan Kordić i Stevo Vasiljević.

Nazočnima se obratila teoretičarka i povjesničarka umjetnosti mr. Jelena Bujišić, koja je istakla da je ovo prva godina da se organizira izložba dokumentarne fotografije po ideji Dalibora Ševaljević: „Moja i njegova ideja sa saradnicima je da u budućnosti ova izložba poprimi karakteristike festivala. Nadam se da ćemo u tome uspjeti već sljedeće godine“.

Izložbu je otvorio Lazar Pejović:„Ideja o izlaganju dokumentarne fotografije ovog tipa i na ovaj način je nešto relativno novo za crnogorsku fotografsku umjetničku scenu. Ima više razloga za to. Prvi je zbog toga što se dokumentarna fotografija ovog tipa kod nas nije bila prepoznata“. Od kraja 70-ih godina ovaj tip fotografije je, kako kaže, u međunarodnim okvirima dobivao sve veći i veći autoritet. „Za svaki od ovih radova, iako to možda nije potpuno jasno na prvi pogled, lako je pronaći taj dokumentarni sloj koji je ponekad sasvim eksplicitan i prepoznatljiv u smislu vrijednosnog stava autora“, objašnjava Pejović dodajući da također izgleda i kao neko intimno likovno rješenje.

Nakon otvorenja organiziran je koktel, a zatim okrugli stol na temu „Koncept u savremenom dokumentarnom izrazu.“