Inicijativa „Svaka limenka se računa“ pokrenula reciklažnu turneju i u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 07. lipnja 2021. - 17:42
Autor: 

Povodom Svjetskog dana zaštite životnog okoliša, a uslijed primjetnog povećanja otpada diljem Europe u doba pandemije, inicijativa „Svaka limenka se računa“ pokrenula je kreativnu kampanju „Evropska reciklažna turneja 2021.“  Aktivisti Eko Centra DELFIN su sa rančevima za odlaganje limenki, sudionici turneje, obišli Kotor u subotu, 5.6. Kampanja  se istovremeno odvija u 15 zemalja i 19 lokacija.

Cilj ove turneje je  podsjetiti ljude da je održavanje otvorenih javnih prostora zaista zajednički napor. Mali svakodnevni postupci, poput pravilnog odlaganja otpada, mogu nam svima pomoći na putu ka održivijem životu i zdravijoj planeti.

 „Javni prostori na otvorenom pružali su prijeko potreban bijeg tokom pandemije, a sada je red da ih zaštitimo od predstojeće „pandemije otpada“, fenomena kojem smo u posljednje vrijeme nažalost svjedoci na globalnom nivou. Ujedno, Svjetski dan zaštite životne sredine takođe je sjajna prilika da inspirišemo ljude da svoje prazne limenke za piće odlože u pravu kantu i pozovemo ih da postanu dio naše vizije – 100% reciklaža aluminijumskih limenki za piće. Istovremeno, količina energije koja se uštedi recikliranjem (95%) odgovara ekvivalentnoj uštedi u emisijama gasova sa efektom staklene bašte, čineći svaku limenku ključnim pokretačem istinski kružne ekonomije “, kazao je David Van Heuversvin, direktor „Svaka limenka se računa Evropa“.

Anketa koju je na nivou Europe sprovela inicijativa „Svaka limenka se računa“ 2020. godine, pokazuje da svega 48 posto ispitanika reciklira na otvorenim lokacijama. Istovremeno, 93 posto Europljana želi  vidjeti više kanti za reciklažu na ulicama, u javnim prostorima, parkovima, plažama ili na stazama.

Ključne poruke reciklažne turneje će se prenositi na zanimljiv način i to kroz cirkulaciju aktivista s rančevima za odlaganje limenki za piće na prometnim lokacijama u navedenim gradovima. Svaka lokacija obilaska ističe javne prostore na poseban način, pa će mladi aktivisti s ruksacima posjetiti Amsterdam, Ardeš, Atinu, Beograd, Brno, Bukurešt, Budvu, Dablin, Đenovu, Kotor, Krakov, Ljubljanu, Madrid, Mančester, Prag, Siofok, Solun, Beč i Vroclav.

Ljudi će također imati priliku sudjelovati  u kratkim anketama i podijele vlastite priče o recikliranju na svojim društvenim mrežama uz hešteg #EuropeanRecyclingTour2021.

 O inicijativi „Svaka limenka se računa“

Pokrenuta 2009. godine u Velikoj Britaniji, inicijativa “Svaka limenka se računa” smatra se vodećim programom za promociju recikliranja ambalaže pića diljem Europe. Cilj inicijative je da inspirira sve da naprave razliku reciklirajući svoje limenke pića kada su  izvan kuće. To može biti u kancelarijama ili bilo gdje u pokretu, u parkovima, na glazbenim festivalima, sportskim događajima, školama i sveučilištima. Danas je ova inicijativa prisutna u 19 zemalja.