Informacija o najbitnijim aktivnostima hrvatske zajednice na području politike i kulture od 2013. – 2020.

Time to read
9 minutes
Read so far

Petak, 14. kolovoza 2020. - 10:39
Autor: 

Ovom bismo Vam prilikom željeli  predstaviti, ne nužno kronološki, okosnicu aktivnosti Hrvatske građanske inicijative i Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, odnosno hrvatske zajednice u Crnoj Gori,  u razvoju i zaštiti prava hrvatskoga naroda u Crnoj Gori  u proteklih sedam godina u cilju  razvoja i zaštite  njihovih prava :

-Kandidat  HGI-ja Adrijan Vuksanović  za hrvatsku je nacionalnu manjinu  na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 2016. osvojio jedan mandat. Zastupnik Vuksanović je član Odbora za ustavna pitanja. Bio je dvije godine predsjednik Odbora za europske integracije, sad je zamjenik predsjednika.

HGI je na lokalnim izborima 2016. u Tivtu osvojio 2 mandata, a u Kotoru jedan. Predsjednik OO-a HGI-ja u Tivtu Ilija Janović jedan je od dva potpredsjednika Općine Tivat.

Htjeli bismo napomenuti da je HGI  na sve izbore izišao samostalno.

Blanka Marović Radošević je  generalna direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu za ljudskih prava u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

-Hrvatsko su nacionalno vijeće i hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori  posjetili  značajni dužnosnici  Republike Hrvatske-  predsjednik RH Zoran Milanović,  bivši predsjednik RH Ivo Josipović, bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u tri navrata, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, bivši predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko,  ( bivši)  ministri RH- obrane Damir Krstičević,  vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman i  Miro Kovač,  bivši ministar poduzetništva Gordan Maras,  izvjestitelj Europskog parlamenta za JI Europu i Crnu Goru Tonino Picula,  eurozastupnik Joško Klisović, kao i zastupnik u Bundestagu Josip Juratović. Hrvatsku zajednicu je posjetio i pročelnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.   Vijeće su također posjetili bivši resorni ministar dr. Suad Numanović, kao i sadašnji Mehmed Zenka,  direktor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore Safet Kurtagić, kao i sadašnji Elmir Kurtagić.  Tom je prilikom bilo riječi o modusima  daljnjega  unapređenja položaja hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je Povelju Republike Hrvatske Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore, za izniman doprinos i zasluge u očuvanju i promociji interesa hrvatske manjine u Crnoj Gori te zaštiti i očuvanju baštine Hrvata Boke Kotorske. Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos i zasluge u očuvanju nacionalnog identiteta, kulturnih i jezičnih posebnosti hrvatske manjine u Boki kotorskoj i Crnoj Gori, dodijeljena je Radiju Dux.

- Izaslanstvo  HGI- ja i HNV-a  susrelo se u nekoliko navrata s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović,  premijerom i ministrima ili izaslanstvima ministarstava Vlade RH i saborskoga Odbora za Hrvate izvan RH,  pročelnikom SDUHIRH-a Zvonkom Milasom, direktorom Odašiljača i veza Matom Boticom, županom Dubrovačko- neretvanske županije, gradonačelnikom Dubrovnika, akademicima, crkvenim vjerodostojnicima, znanstvenicima, sveučilišnim profesorima, ... Tematika susreta bila je položaj i unaprjeđenje položaja hrvatske manjine u Crnoj Gori kroz suradnju i zajedničke projekte.

 

Posebno bismo željeli istaknuti suradnju s resornim ministarstvom i drugim manjinskim savjetima i relevantnim institucijama iz područja očuvanja i zaštite manjinskih prava u Crnoj Gori ( Fond, CEKUM ) kao i s brojnim institucijama s područja kulture(  Narodna biblioteka Radosav Ljumović, Nacionalna biblioteka ,, Đurđe Crnojević“, Centar za kulturu Tivat i Kotor i  Muzička škola u Tivtu posebno ), kao i s Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Sveučilištem u Zadru, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje,  posredstvom sastanaka projekata i okruglih stolova na temu zaštite, promoviranja  i očuvanja prava i kulturno- povijesno- tradicijskoga nasljeđa Hrvata u Crnoj Gori.  Ističemo i odličnu suradnju s Vijećem crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Nacionalnom zajednicom Crnogoraca RH, s kojima smo dosad ostvarili nekolicinu projekata i promocija relevantnih crnogorskih književnika i umjetnika u RH  i hrvatskih u Crnoj Gori,  kao i više nego korektnu suradnju s Jevrejskom zajednicom u Crnoj Gori.

- Izdali smo preko 30 naslova, od kojih bismo kao epohalna  izdvojili Kotorski misal, kao i Kotorski pontifikal, čije se predstavljanje očekuje 21. 8. 2020.

- Pomogli smo jedinoj radijskoj postaji hrvatske nacionalne manjine na hrvatskome jeziku, Radiju Dux,  u ishodovanju frekvencije na teritoriji Boke kotorske, djelujemo i na nabavci tehničke opreme potrebne za što bolji i kvalitetniji program Radija Dux. 

- Inicirali smo osnivanje Zavoda za povijest i kulturu Hrvata Boke i Primorja, po uzoru na slične institucije u zemljama u regiji.

- Podržali smo uvrštavanje Kola sv. Tripuna u nematerijalnu kulturnu baštinu bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj.

- Članica predsjedništva HGI- ja i članica Vijeća , Dijana Milošević,  vrlo je uspješno privela kraju projekt digitalizacije pjesništva Boke i uspješno vodi Amatersku kazališnu sekciju HNV-a, koja je sa svoje dvije predstave imala uspješne nastupe u Kotoru, Tivtu, Dubrovniku te u Hercegovcu na festivalu amaterskih kazališta .

- U suradnji s Bošnjačkim savjetom reagirali smo zajedničkim priopćenjem na Europsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima kako bi se unaprijedio položaj hrvatskoga jezika, kulture i obrazovanja na hrvatskome jeziku i o sadržajima iz redova hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

- Uključili smo se u inicijativu postavljanja spomen-ploče na rodnu kuću svetoga Leopolda Bogdana Mandića.

Sudjelovali smo na sastanku s Komitetom eksperata o Povelji o regionalnim i manjinskim jezicima u Kotoru u studenome, a imamo i predstavnika u Komisiji za izradu i praćenje implementacije Četvrtog izvješća o Povelji.

 Naš je predstavnik  u Radnoj grupi  za izradu i praćenje sprovođenja Strategije manjinske politike 2018-2023 sa akcionim planom za 2019. , kao i praćenje sprovođenja preporuka Komiteta ministara Savjeta Evrope vezano za Okvirnu konvenciju o pravima nacionalnih manjina i Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim  jezicima.

- Uključili smo se u projekt pripreme nastavnog sadržaja iz povijesti, tradicije, kulture i književnosti  manjinskih naroda u Crnoj Gori koji bi bili uvršteni u udžbenika redovne nastave u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori.

- Aktivno sudjelujemo  u  radu  Međuvladina mješovitog odbora  Crne Gore za provedbu Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Crnoj Gori, prvom takvom sporazumu između Crne Gore i neke druge države. 

-Naš je predstavnik u Radnoj grupi za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim pravima i slobodama   sudjelovao  aktivno u radu Grupe.

-Naš  predstavnik  u Radnoj grupi  za izradu Nacrta Zakona o upotrebi i isticanju nacionalnih simbola  sudjelovao je aktivno u radu Grupe , odnosno izradi Nacrta prijedloga zakona. 

-Aktivno smo sudjelovali na  sastancima sa predstavnicima svih nacionalnih vijeća i okruglim stolovima na temu referentnih zakona za prava i položaj manjinskih naroda u Crnoj Gori.

- Naš je predstavnik u Savjetu za saradnju sa iseljenicima Uprave za dijasporu MVPCG-a .

- Aktivno smo sudjelovali na konferencijama/ radionicama/ edukacijama mladih pripadnika manjinskih naroda na temu prava manjinskih naroda  u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore. 

- Aktivno smo sudjelovali preko naših predstavnika u sastancima Savjeta RTCG-a, koji se bavio i pitanjem  osnivanja redakcije na ostalim manjinskim jezicima osim albanskoga i romskoga jezika,  kao i ,, Elaboratom o mogućnostima predstavljanja manjinskih zajednica kroz programe elektronskih medija“.  

- Sudjelovali smo na okruglom stolu o multietničkoj Crnoj Gori  naziva ,, Kulturne raznolikosti Crne Gore- nasljedstvo koje nas obogaćuje“ u organizaciji MLJMP-a. 

- Sudjelovali smo na sastanku, odnosno ekspertnoj misiji   Delegacije EU-a, kojom  je, između ostalog,  predviđen i sastanak s predstavnicima manjinskih vijeća, odnosno savjeta.

  - Sudjelovali smo na  Forumu hrvatskih manjina u Zagrebu sredinom mjeseca studenog, koji  za temu ima problematiku  i položaj  Hrvata  u susjednim zemljama, kao i na Forumu mladih pripadnika hrvatskih zajednica iz susjednih europskih zemalja. Sudjelovali  smo u organizaciji Foruma mladih pripadnika hrvatskih manjina u Boki  2019. i izložbi ,, Igračka u srcu“ u organizaciji Matice iseljenika.

- Sudjelovali smo na Hrvatskom iseljeničkom kongresu  koji  za temu ima iseljavanje mladih, ekonomsku, socijalnu  i demografsku politiku.

-Sudjelovali smo  i na okruglom stolu u organizaciji CEKUM-a  na temu ,, Suživot je uslov opstanka, koegzistencija različitosti“, kao i na konferenciji Foruma Bošnjaka na temu multikulturalnosti. 

- Sudjelovali smo na konferenciji u organizaciji Ureda ombudsmana  naziva ,, Zakon, politika, društvo i diskriminacija“.

- Naši naslovi su izloženi na Međunarodnome sajmu knjiga u Podgorici. 

- Mladi pjesničke nade i iz redova hrvatskoga naroda zastupljene su poezijom  u zbirci Versi kamena i mora, kao i u zbirci  urednika  Bogića Rakočevića, a njihovi su uradci, kao i poezija hrvatskih pjesnika iz Boke, predstavljeni i u RH i BIH .

- Surađivali smo s Fondom za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, koji je financirao brojne projekte iz redova hrvatske zajednice naša projekta: gostovanje zbora ,, Concordia discors“, znanstveni skup o mons. Pavlu Butorcu- kotorskome i dubrovačkome biskupu, izdavanje knjige autorice prof. dr. Vande Babić ,, Kulturalno pamćenje – hrvatska književnost i kultura Boke“ i nabavku opreme za potrebe hrvatske zajednice, knjigu Tivat kroz stoljeća autorice Anite Mažibradić, zbirku poezije Gracije Gaša Marovića, Kotorski misal, Kotorski pontifikal...

- Surađivali smo i s CEKUM-om,  kroz učešće glazbenika i  izvođača iz redova našega naroda  na koncertima pripadnika manjinskih naroda u Crnoj Gori. CEKUM je potpomogao pripremu knjige prof. dr. Babić.

-Koordinirali smo rad Vijeća, HGI-ja i udruga s hrvatskim predznakom, te pomogli organiziranje  manifestacija u Tivtu, Kotoru, Baru i Podgorici koje su održane ispred udruga s hrvatskim predznakom, a u cilju promoviranja jezika, tradicije i kulture  pripadnika hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

- Posredovali smo prilikom uspostavljanja prekogranične suradnje između pojedinih  primorskih općina u RH i CG. 

- Bili smo među osnivačima Crnogorske paneuropske unije koja je osnovana u svibnju mjesecu 2016. u Podgorici.  

- u sklopu projekta ,, Putevima bokeljskih Hrvata'' u Tivtu je održan  koncert ansambla LADO,  Danijele Martinović i izložba fotografija Filipa Popovića i Renate Poljak, a  predstavljanje  knjige Vande Babić i nove udruge bokeljskih Hrvata  u Mimari u Zagrebu, ako i izložba Slobodana Slovinića i Tanje Nikolić. Projekt se realizira u kontinuitetu, a pokrovitelji su mu predsjednici Crne Gore i Republike Hrvatske.

-Tiskali smo i/ ili  organizirali  promocije i sljedećih  knjiga : treće izdanje monografije „ Tivat kroz stoljeća- mjesto kmetova i gospodara“ , autorice  Anite Mažibradić, koja je u kratkom periodu doživjela dva izdanja( drugo je podržala Općina Tivat, a treće Hrvatska bratovština Bokeljske mornarice 809- Zagreb; kapitalno izdanje za književnost Boke- knjigu autorice prof. dr. Vande Babić ,, Kulturalno pamćenje- (p)ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke '', na čijem su predstavljanju u Tivtu sudjelovali i akademik Milorad Nikčević i prof. dr. Sanjin Kodrić, koji su i recenzenti knjige,  sudjelovali u promociji knjige o Luki Brajnoviću u organizaciji Matice hrvatske, a u pripremi je i izdavanje knjige Olge Brajnović o Luki Brajnoviću, - promociji knjige  o lijerici prof. dr. Jakše Primorca, uz gostovanje poznatoga kotorskoga i dubrovačkoga lijeričara Đorđa Begua, - bili sunakladnici i pomogli promociju knjige dr. sc. Vande Babić ,, Zaljev hrvatskih svetaca“ -,  organizaciji predstavljanja Rječnika hrvatskih osobnih imena te  predavanje i istraživanje o antroponimiji  i toponimiji na tlu Boke  i Bara dr. sc. Domagoja Vidovića, kao i  o dijalektologiji dr. sc. Ivane Kurtović Budje  u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje , sudjelovali na Međunarodnom festivalu poezije hrvatskih manjina, odnosno Međupjesničkim susretima i Festivalu hrvatske svjetske književnosti u Zagrebu kojom je prigodom promovirana i zbirka poezije Adrijana Vuksanovića ; organizirali promociju Književno – likovne udruge Vlaho Bukovac iz Splita; sudjelovali u  promociji  književne večer u čast Tina Ujevića  i Ivana Mažuranića ( suradnja s Nacionalnom bibliotekom Djurdje Crnojević ) .

-  Organizirali smo  znanstveni skup o Josipu Slade Šiloviću, Bokeljskoj mornarici,   mons. Pavlu Butorcu, s eminentnim sudionicima.  Izdali smo i separate s izlaganjima sudionika skupa.

-Organizirali smo i predavanje o glagoljici na tlu Boke Ljubice Štambuk, prof.  , te pomogli organizaciju predavanja na temu kozmopolitizma Patrika Miloševića, prof. filozofije.

- Pomogli smo organizaciju sad već tradicionalne ,, Fešte od rogača“  Hrvatske krovne zajednice ,, Dux Croatorum“.  

-U suradnji s Nezavisnom zajednicom Crnogoraca, u Zagrebu je upriličeno gostovanje i književna večer akademika Mladena Lompara i Pavla Goranovića  te hrvatskih književnika Ivane Bodrožić i Ivice Prtenjače.

- Gostovali su u Boki zborovi i KUD-ovi  iz RH ( ,, Concordia discors“, ,, Franjo Strapač“ , Kolarin iz Dubrovnika, KUD iz Čakovca,  , Pontanima iz Sarajeva,  KUD Zoranić iz Zadra,  folklorno društvo Hrvata iz Australije, folklorna društva Slovaka iz RH, klape iz RH, itd.), a u cilju promocije i razvijanja kulturne suradnje. 

-Sponzorirali smo gostovanje klape ,, Jadran'' na Adventu u Zagrebu,  na proslavi obilježavanja decenije nezavisnosti Crne Gore na Cetinju u organizaciji Crnogorske kulturne mreže i brojna druga natjecanja i gostovanja. 

- Organizirali smo promocije dokumentarnoga filma ,, Svete vjere mučenici“ , o novim hrvatskim blaženicima, kao i o Papi Sikstu V.

- Podržavamo i  jedini tiskani medij na hrvatskome jeziku ,, Hrvatski glasnik“  koji redovito izlazi u okviru Hrvatskoga građanskoga društva, a podržali smo i projekt HGD-a ,, Očuvanje jezika hrvatske nacionalne manjine ,, Časopis Hrvatski glasnik''.

- U sklopu  udruga s hrvatskim predznakom podržavamo i  djelovanje Dječjega  zbora „ Leptirići“,  Mandolinski orkestar ,, Tripo Tomas“,( HGD), koji je uspješno gostovao u Crnoj Gori i u inozemstvu,  Hrvatsko građansko društvo- Kotor ,  HKD  ,, Tomislav“  , da nabrojimo samo neke. Djeluje  uspješno  i Društvo,, Sveti Jeronim“ u Baru i, napose, ,, Zajednica Hrvata i prijatelja Crne Gore“ u Podgorici.

- Sudjelovali smo u održavanju Hrvatskoga doma, odnosno Doma kulture „ Josip Marković“ u   Donjoj Lastvi. 

- Pružali smo savjetodavnu pomoć u ostvarivanju prava  udrugama i pojedincima u potrebi( hrvatsko državljanstvo, školovanje ili liječenje u RH, financiranje časopisa, ostvarivanje prava na upis, stipendiju ili prednost pri zapošljavanju sukladno važećim memorandumima).

- Podržali smo inicijativu da se skupi dokumentacija kako bi se pokrenuo postupak rehabilitacije svećenika Barske nadbiskupije.

-Aktivno smo sudjelovali u popuni fundusa Hrvatske knjižnice „ Ljudevit Gaj“, koja djeluje u sklopu Tajništva Vijeća.

-Pomogli smo djelovanje Hrvatske škole u Crnoj Gori, pod okriljem koje učenici  uče jezik,  književnost, povijest i kulturu svoga naroda i matične države .

-Protestirali smo i djelovali  protiv aktivnosti  koji su bili usmjereni protiv  tradicijske i kulturno- povijesne baštine Hrvata u Crnoj Gori( skrnavljenje groblja i crkvi u Boki, reagirali protiv postavljanja bista i ploča onim a koji su nanijeli zlo hrvatskome narodu  ). 

- Gostovali smo u emisijama lokalnih,državnih i regionalnih postaja ( RTCG-a,  HRT-a, HR-a,)  posvećenima manjinama, odnosno dijaspori, ( Glas domovine, Mostovi, Mozaik Radija Crne Gore, Radio Dux, Radio Skala, Radio Tivat, informativne emisije, ) kojom smo prilikom predstavljali naš rad i djelovanje na dobrobit hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

- Sudjelovali smo u istraživanjima o diskriminaciji pripadnika manjinskih naroda u Crnoj Gori.

Uz ove programe napominjemo da nastavljamo sa svim aktivnostima na polju zakonodavstva, politike, kulture i kulturne suradnje, na kojima smo djelovali i prethodnih  nekoliko godina. 

- Pomogli smo, neke projekte samo organizacijski, neke i financijski  :  karneval u Lastvi,  sportske klubove i pojedince , pripadnike naše zajednice u potrebi.

- Pomogli smo u ishodovanju stipendija, upisa na studij u RH i stjecanju hrvatskoga državljanstva, operacija u RH.

 

Uz ove programe napominjemo da nastavljamo sa svim aktivnostima na polju zakonodavstva, politike, kulture i kulturne suradnje, na kojima smo djelovali i prethodnih  godina.