Humanitarna večer Đorđa Sibinovića za Sašu Marića

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 21. srpnja 2022. - 13:11
Autor: 

Večeras,  s početkom u 21:30 h,  na maloj sceni Atrija Buća u Tivtu, bit će održana humanitarna autorska večer Đorđa Sibinovića. Gost večeri  i moderator bit će  Petar Arbutina.

Đorđe D. Sibinović objavio je više pjesničkih knjiga i dobio nekoliko nagrada: „Milan Rakić“, „Vukova zadužbina“, „Mika Antić“. Pored poezije bavi se esejistikom, a objavio je i romane „Pogrešno“, „Nizvodno“ i „Roditelji“. Pored pisanja, bavi se i glazbom i  izbacio je prvi album – Ustanak.

"Pesnik koji govori u naše ime, romanopisac čiji likovi trpe naše bolove, muzičar koji svira na tankoj žici emocija, pravnik koji veruje u nauku i pravo.... Đorđe Sibinović, pisac, renesansni umetnik sa mnoštvom umetničkih pseudonima i jednim licem lične jednine i zajedničke množine. Samo je to dovoljno tačna poetička definicija svega što je do sada napisao i stvorio verujući u večni život, ne individue već istine i etike življenja. O njegovim knjigama se glasno govorilo i svedočilo i takođe glasno ćutalo. Nepristajanje na norme i diktate forme, književne mode i (samo)dopadljivost, zajednički su imenitelji Sibinovićeve umetnosti i književnosti. Njegova domovina je mali i napaćeni čovek“ govorio je Jovan Dučić za Aleksu Šantića. Književni putevi Đorđa Sibinovića upravo vode ka onom čoveku koji trpi istoriju a ne stvara je. Ka onom književnom junaku koji je dovoljno hrabar i jak u svojoj životnoj sudbini. Sibinović je pisac koji ne pristaje na književne mode i suze i smeh su dva pola iste emocije i jedne i jedine istine. Poezija, proza, eseji, naučni radovi, muzika... samo su stanice voza koji juri u susret našim najvećim strahovima, velikim tajnama ali i lepoti vrline koja spasava svet“.

Ovaj program je humanitarnog karaktera tj. u prostoru ljetnikovca Buća, na vidnom mjestu će biti postavljena kutija gdje će posjetitelji  moći  donirati  novac, koji će biti uplaćen na žiro račun našeg sugrađanina Saše Marića koji je trenutno na liječenju u Istanbulu.

 

Informacije  na telefon: 069342799