Hrvatska ponovno traži od Crne Gore da joj vrati jedrenjak Jadran

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 03. kolovoza 2023. - 23:52
Autor: 

Hrvatska je u četvrtak uputila prosvjed Crnoj Gori zbog obilježavanja devedeset godina školskog broda 'Jadran', jedrenjaka koji Hrvatska uporno pokušava vratiti od 1991. 

Šezdesetak metara dugačak bijeli jedrenjak izgrađen je 1933. i otad do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka. Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991., tada upisan u matičnoj luci Split i do danas je u toj zemlji.

Crna Gora od prošlog tjedna nizom događanja obilježava 90. godišnjicu broda, zbog čega je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u noti izrazio „najoštriji prosvjed”. 

"Svojatanje tuđe imovine protivno je uobičajenim uzusima, međunarodnom pravu i europskim vrijednostima za koje se je Crna Gora opredijelila", stoji u priopćenju ministarstva. 

Službeni Zagreb je pozvao Podgoricu da prioritetno pristupi bilateralnom rješavanju sudbine tog broda, „simbola višestoljetne hrvatske pomorske tradicije” te da dotad izbjegava jednostrane aktivnosti koje su suprotne nastojanjima da se u duhu dobrosusjedskih odnosa, načelima poštivanja i međunarodnog prava pronađe trajno rješenje. 

Zrinjevac podsjeća da Ugovor o pitanjima sukcesije daje pravni okvir i obvezuje države nastale raspadom SFRJ da riješe pitanje vojne imovine, pa očekuje da Crna Gora potvrdi vlasništvo Hrvatske nad tim brodom te joj ga preda. 

To će pitanje ostati redovita tema svih bilateralnih sastanaka između dviju susjednih država i Hrvatska će nastaviti ustrajati na povratku jedrenjaka, navodi se u priopćenju. 

(Hina)