Grlić Radman i Krivokapić otkrivaju spomen ploču admiralu Baroviću

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 12. rujna 2022. - 14:50
Autor: 

Foto: twitter.com/grlicradman

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman i crnogorski kolega Ranko Krivokapić otkrit će u ponedjeljak na otoku Visu spomen ploču crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću koji se oglušio na naredbu bivše JNA da bombardira primorske gradove u Hrvatskoj.

Šef hrvatske diplomacije primio je u ponedjeljak crnogorskog kolegu Ranka Krivokapića koji boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

Održali su sastanak na Zrinjevcu, a potom se uputili na otok Vis gdje će, zajedno s ministrima obrane, sudjelovati na otkrivanju spomen ploče crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću u Samogoru na Visu. 

Grlić Radman je istaknuo da je za odnose Hrvatske i Crne Gore "važno njegovati kulturu sjećanja".

"Admiral Barović je radije odabrao vlastitu smrt nego sudjelovati u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku", istaknuo je hrvatski ministar. 

Barović je 29. rujna 1991. izvršio samoubojstvo nakon što je odbio naredbu vojnog vrha bivše JNA da bombardira primorske gradove u Hrvatskoj.

Europski put Crne Gore 

Crna Gora je otvorila sva poglavlja s EU-om i najdalje je dogurala do vrata Unije. 

Grlić Radman je ponovio da Hrvatska "daje punu potporu europskom putu Crne Gore" i nastavit će joj pružati "stručnu i tehničku pomoć". 

Hrvatski ministar je istaknuo da je Crna Gora usklađena s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, što smatra važnim u jeku ruske invazije na Ukrajinu, dok je Krivokapić napomenuo da je "biti uz Ukrajinu, biti na pravoj strani povijesti". 

Šef crnogorske diplomacije osvrnuo se na poziciju Hrvatske kao članice EU-a i NATO-a i poručio da je "stabilna i snažna Hrvatska jamac sigurnosti za ostatak Balkana". 

Energetska suradnja, neriješeno pitanje 

Rat u Ukrajini unio je energetsku nesigurnost u zemlje uoči zimske sezone grijanja. Europske zemlje nastoje se odreći ruskih energenata i okrenuti se alternativnim pravcima. 

Krivokapić je podsjetio na Jonsko-jadranski plinovod kojim će se produbiti energetska suradnja Hrvatske i Crne Gore, ali je kritizirao što je još "u idejnoj fazi" i "neopravdano kasni" zbog Albanije i Crne Gore. 

Komentirajući produbljivanje energetske suradnje, Grlić Radman je rekao da Hrvatska "podržava da idejna rješenja prerastu u izvedbena rješenja". 

Neriješeno pitanje koje još opterećuje odnose dviju zemalja je školski jedrenjak Jadran.

Grlić Radman je obećao da će Zagreb i Podgorica "naći rješenje koje će zadovoljiti obje zemlje". Krivokapić smatra da se na brodu trebaju vijoriti zastave obje zemlje i da nada se da će brod "Jadran" omogućiti "ujedinjenje hrvatske i crnogorske ratne mornarice u NATO-u". 

Split je bio matična luka školskog jedrenjaka "Jadrana" prije nego što je otplovio na remont u Crnu Goru 1991. i ostao u toj zemlji do danas. 

Krivokapića je prije odlaska na Vis primio i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Političari su razgovarali o situaciji u Crnoj Gori i europskom putu te zemlje. 

Jandroković je ponovio spremnost na daljnju pomoć Crnoj Gori u vidu prenošenja znanja i iskustava iz procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, priopćio je njegov ured. 

Izvor: Hina