HGI - pogrešna odluka zbog budućih generacija

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 19. kolovoza 2021. - 11:49
Autor: 

Hrvatska građanska inicijativa oštro negoduje nakon usvajanja Odluke  kotorske Skupštine da zimski bazen u Škaljarima nosi naziv vaterpoliste Zorana Gopčevića. Za naše članstvo i simpatizere neupitna  je sportska karijera nekadašnjeg kapitena vaterpolo kluba „Primorac“ te reprezentativca državnog vaterpolo tima.  No, za nas je isto tako neupitno njegovo sudjelovanje u zapovjednom kadru Vojske Jugoslavije u logoru Morinj tijekom 1991. i 1992. godine, a o čemu postoje relevantna svjedočanstva. Nije sramota ne znati određene činjenice, ali je nedopustivo ignorirati ih kada one postanu dostupne.
Nismo upoznati da je Zoran Gopčević za života obrazložio svoj angažman u nečasnim zbivanjima u logoru Morinj niti se distancirao i izrazio kajanje zbog nehumanog tretiranja zarobljenih Hrvata. Podsjećamo javnost da je više od 300 Hrvata nama susjedne dubrovačke regije steklo užasna iskustva i traume u logoru Morinj.
Zarad dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom te  sa stanovnicima dubrovačke regije  trebalo je iskazati poštivanje prema žrtvama nehumanog i nečovječnog tretmana u logoru Morinj te uvažiti sugestije Hrvatskog nacionalnog vijeća da se odgodi  donošenje ove Odluke do dodatnih istraživanja glede uloge Zorana Gopčevića u mračnim zbivanjima logora Morinj.
Zimski bazen je sportski objekt koji će nakon otvaranja koristiti djeca i mladi, naši sugrađani, sportisti, vaterpolo klubovi. Preimenovanjem naziva zimskog bazena bez uvažene sugestije Hrvata Boke kotorske  šalje se pogrešna poruka za buduće generacije i skladan suživot na ovim prostorima.
Svi koji su podržali ovu odluku u lokalnom parlamentu snose odgovornost i za međunacionalni sklad u Boki kotorskoj i za odnose između Crne Gore i Republike Hrvatske.

Hrvatska građanska inicijativa