Grlić Radman - Hrvatska je s vama i uz vas!

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 18. lipnja 2024. - 18:00
Autor: 

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova susreo se danas u Donjoj Lastvi s predstavnicima hrvatske zajednice u Crnoj Gori, predsjednikom HNV-a Zvonimirom Dekovićem, zastupnikom u Skupštini Crne Gore i predsjednikom HGI-ja Adrijanom Vuksanovićem, potpredsjednikom HGI – ja Ilijom Janovićem i direktoricom Radio Dux -a Tanjom Grabić, kao i članom HNV -a Mirom Franovićem. Sastanku su nazočili i veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić, generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, Lara Romano, tajnica Kabineta ministra, kao i posebna savjetnica hrvatskog ministra vanjskih poslova Vanda Babić Galić.
Ministar Radman je kazao kako već tradicionalno dolazi u Boku te da je suradnja s gospodinom Vuksanovićem i Dekovićem doista redovita i intenzivna. Podsjetio je i na nedavni posjet predstavnika hrvatske zajednice Dubrovniku, na poziv premijera Plenkovića. Istakao je da usprkos određenim otvorenim pitanjima i problemima uvijek postoji prostora tj. neka tendencija da se uspostavi harmonija, sklad, jer je: „...u interesu i jednih i drugih naravno da imamo stabilnost, da imamo pozitivan odnos prema svim onim situacijama i očekivanjima, koja zapravo pridonose i boljem razumijevanju, ali naravno i prosperitetu jedne i druge države. A, kada govorimo o Hrvatskoj, Hrvatska je tu doista može biti primjer u uspješnosti“. Ministar Radman je rekao kako njihov dolazak predstavlja podršku hrvatske Vlade i brigu, koja je vidljiva kako politički, tako financijski i u svakom drugom obliku.
„ Mi smo od samih početka pomagali i pomagat ćemo Crnoj Gori, ali želimo i poštovanje s crnogorske strane. Sve što ne ide u prilog tomu, ne možemo pozdraviti. Crna Gora treba da uvidi tu važnu činjenicu hrvatskog snažnog prisustva u ostvarivanju europske perspektive Crne Gore. Ulazak Crne Gore u EU ide preko njezine susjede, koja je istinski zagovornik europske perspektive Crne Gore. Ako smo zajedno, onda dijelimo iste vrijednosti“- kazao je ministar te se osvrnuo na Rezoluciju o Jasenovcu, koju ne smatra povijesno opravdanom te će doći do određenih reakcija ukoliko bude potrebno. Ističe podršku Crnoj Gori kada je u pitanju europska perspektiva.
Što se tiče Jasenovca, pojašnjava kako nema nikakvu poveznicu s Rezolucijom o Srebrenici gdje je počinjen genocid: „ ... na koncu postoji presuda Međunarodnog suda 2007. godine kojom se osuđuje genocid, ali naravno i Srbija koja nije spriječila da se dogodi taj genocid i koja nije procesuirala počinitelja ratnog zločina.
Grlić Radman je poručio da nema zahlađenja političkih odnosa s Crnom Gorom, već da bi trebali dijeliti iste vrijednosti.
Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković izrazio je želju da se pitanje statusa Doma kulture u Donjoj Lastvi trajno riješi. Rekao je kako postoje obećanja te kako je RH spremna investirati i pomoći, ali je status isti od 2012. godine: „Želimo, kao najmanja nacionalna zajednica u Crnoj Gori djelovati emancipatorski na crnogorsko društvo te da smo prihvaćeni kao ravnopravni građani ove države.
„Od 2016., od dolaska gospodina Plenkovića na čelo hrvatske Vlade, imamo veliku podršku Hrvatske. I, našu zajednicu to čini vitalnom. Zahvalni smo mu na toj potpori. Premijer Plenković je osvojio treći mandat, što dovoljno govori o ispravnosti te politike. Mi smo svjedoci da u Crnoj Gori u javnom prostoru čujemo poruke iz sadržaja devedesetih“ – kazao je Vuksanović, osvrnuvši se na nedavne događaje i izjave koje ne svjedoče europskom putu, već nas vraćaju u neka vremena, koja ne vode prosperitetu i boljitku ne samo hrvatske manjine u Crnoj Gori, već svih građana: „Kazali smo da snaga nije u broju, nego u vrijednostima. To je važno ne samo za Hrvate nego i za svakog građanina u Crnoj Gori”.
Domaćini su s gostima iz RH prisustvovali svetoj misi za Domovinu i hrvatski narod na Otoku Gospe od Milosti, gdje ih je don Ivo Ćorić upoznao s poviješću Otoka. Suradnja Vlade RH s predstavnicima hrvatske zajednice u Crnoj Gori je neupitna te današnji dolazak ponovno dokazuje sjajnu suradnju, koja se i dalje nastavlja.
U nastavku poslušajte intervju s ministrom Radmanom.

Audio: 
Grlić Radman