Film ,,Odbrojavanje” na Facebook stranici KotorArt - a

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 28. travnja 2020. - 10:57
Autor: 

Dokumentarni film redatelja Dušana Vulekovića ,,Odbrojavanje”, bit će emitiran  29. 4., u 20 h na Facebook stranici Međunarodnog festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike.

,,Odbrojavanje” je priča o Bokeljskoj mornarici, najstarijoj bratovštini pomoraca na Jadranu i jednoj od najstarijih na svijetu. Ovo dokumentarno ostvarenje nastalo je kao porudžbina festivala 2017. godine, kada je festival, osim filma, u povodu 175 godina Gradske muzike Kotor poručio i varijacije na temu kola Bokeljske mornarice, svojevrsne kotorske Ode radosti. Varijacije je komponiralo šest mladih autora iz regije, a zajedno su je izveli Festivalski orkestar KotorArta i Gradska muzika Kotor.

“Svi zajedno, svi u kolo, rukama ruke pružimo. Pokažimo svima okolo da slogu bratsku vriježimo. Potvrdimo, uz prigodu, i mi k`o naši djedovi, da u rodu, ne zaludu, jedne smo majke sinovi“ stihovi su spomenutog kola.

,,Posebnu pažnju posvećujemo njegovanju ali i stvaranju kulturne baštine Crne Gore. Do sada, festival je od crnogorskih, regionalnih i evropskih stvaraoca poručio mnoge kompozicije kao i dokumentarna filmska ostvarenja koja su bila premijerno prezentovana na svečanim otvaranjima festivala. Ohrabren interesovanjem pratilaca i publike naš festival nastavlja sa emitovanjem dokumentarnih filmova, i drugog originalnog sadržaja u okviru projekta ,,KotorArt projekcije” – stoji u najavi.