Festival internacionalnog alternativnog teatra u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 08. rujna 2017. - 8:44
Autor: 

JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor ove godine surađuje sa Festivalom  internacionalnog alternativnog teatra - FIAT 2017.

Tako će predstave francuskog uličnog teatra, kroz segment “FIAT putovanje” u selekciji  teatrologa Florijan Gaber, selektorice  francuskog fokusa, biti odigrane u Kotoru 9. 13. i 15.9. 2017.g .

Francuski fokus u Kotoru, u okviru  FIAT-a  počet će spektaklom - programom akrobacija na štulama- SKAKAČI NA ŠTULAMA , u izvođenju  trupe Echassiuer sauteur, u subotu 9. 9.,  od 19 sati na Trgu od oružja i ispred Glavnih gradskih vrata.

Trupa Echassier sauteur dolazi iz Bordoa u Francuskoj. Kristofer Komo počeo je rad s pneumatskim štulama 2007. godine u  Malabaru.  Njegove pneumatske štule su  nova generacija štula, jedinstvenih i veoma impresivnih mogućnosti.

Točka ili parada kako je još nazivaju, kojom se predstavljaju publici podrazumijeva dva umjetnika na pneumatskim  štulama,  koji u svom nastupu spajaju ples, teatar i akrobaciju…

Na Pjaci od kina u srijedu 13. 9., od 19h nastupit će trupa Fluo s performansom FOSSIL.

„To je koreografski i zvučni performans dva umjetnika. Plesač i čitalac manipulišu svim dijelovima knjige, od teksta do formata i uveza, preko autora. Ovo je fizička poezija u kojoj su tijelo i riječi prikazani kao krhke monolitne arhitekture i prostor i čudnih , promjenljivih karaktera. Ta igra dovitljive konstrukcije uključuje, pored plesača i čitaoca i 363 knjige. Fossil povezuje materijalnost knjiga i neopipljivost riječi. lz manipulacije čovjeka i knjige proizilazi tijelo i glas. Fossil je istraživanje objekta , knjige, dok ona postaje odašiljalac koreografije i zvuka. Riječi i slike istražuju senzacije koje su pisali različiti autori, različitih stilova i iz različitih epoha. Tekstovi istražuju emocije koje su nam svima poznate, kojima je prožeta  naša svakodnevnica“.

BRAČNE SVAĐE naziv je nastupa plesnog dua FRICHTI KONCEPT, koji će nastupiti  na Trgu od oružja u petak 15. 9. od 19h.

Pojavljujući se niotkuda, par naoružan kućnim predmetima  i alatima za domaćinstvo, dobija nervni slom zbog tamne fleke na putu. Ovaj simbolični uljez fokusiraće ih i pomiriti  dok pokušavaju da je očiste. lgrajući na iracionalno i apsurdno, ovaj čin čisćenja na javnoj površini je prilika da se ismije naš odnos prema materijalnom. Brišući granice između privatnog  i javnog,  par se sukobljava  oko nečega što zapravo i nema nikakvo značenje. Kao satirična i burleskna vizija porodične svađe, ovaj duet je mješavina plesa i predmetnog teatra na javnim prostorima sa odmjerenom dozom humora“.

 

Angažiranje  francuskog uličnog teatra na ovogodišnjem FIAT-u ima za cilj da  približi  francusku uličnu umjetnost i njen izraz.

Program je namijenjen jednako obiteljima, tinejdžerima,  studentima, prolaznicima...